OVAKO ŠVEĐANI DIŽU IMUNITET SVOJOJ DJECI: Ova se metoda vjerovatno nimalo neće svidjeti roditeljima u Hrvatskoj

Ono što po pitanju dječjeg imuniteta rade roditelji u Švedskoj značajno se razlikuje od onog što su skloni prakticirati naši roditelji

Shutterstock Evo zašto djeca u Švedskoj imaju odličan imunitet

Mama Angelina Alain de Mello, baletna plesačica, živi u drugom najvećem švedskom gradu Göteborgu sa suprugom Fernandom i dvogodišnjom kćeri Luciom. Ono što ju je iznenadilo je način na koji Šveđani podižu imunitet djeci. Bebe spavaju vani, a mame i tate ih šeću u kolicima čak i kada je temperatura ispod nule.

"Čak i kada je zima jaka i kada su temperature ispod nule velik broj švedskih roditelja stavlja djecu u kolica i ostavljaju ih vani da spavaju. Smatraju da tako djeca dulje i bolje spavaju i vjeruju da je hladan zrak dobar za djetetov imunološki sustav. Ako ste bolesni, doktor će vam reći da navečer kad idete u krevet otvorite prozor, jer svjež zrak liječi sve!", objasnila je mama Angelina.

Shutterstock  Djeca često spavaju vani jer se vjeruje da je hladan zrak dobar za djetetov imunološki sustav

U Švedskoj od djetinjstva uče djecu koliko je važno što više vremena provoditi u prirodi, pa roditelji i djeca nastoje svaki slobodan dan provesti u što "zelenijem" okruženju. "Većina zaposlenika ovdje ima najmanje pet tjedana slobodno u srpnju i kolovozu. Uobičajeno je da Šveđani odmor provode u prirodi. Mnoge obitelji imaju kuće na selu gdje se mogu povući vikendom ili praznicima kako bi se opustili i proveli vrijeme uz more, šumu ili jezero. Ljeti će ići na more ili posjetiti seoske domove naših švedskih prijatelja", objasnila je mama iz Švedske i dodala da i njezina kći dosta vremena provodi vani.

"Lucia se voli igrati vani, skupljati štapiće ili se igrati u blatu. U parkovima možete vidjeti losove, jelene i divlje zečeve. A igrališta su ovdje kreativnija nego u bilo kojoj drugoj zemlji koju sam posjetila. Jedan park u blizini naše kuće tematizira prirodu, a sva oprema izrađena je od prirodnog drva i kore. Ima čak i pravi 'hotel za kukce' kako bi djeca mogla promatrati kukce. Tu je i 'staza za bosonoge' osmišljena da ih potakne da osjete različite teksture pod nogama“, kaže i dodaje da se i u vrtiću djeca igraju što više danju na otvorenom, bez obzira na vremenske uvjete.

"Suprug me uvijek mora podsjećati na to da je naša kćer Šveđanka i da ju nije briga je li hladno ili mračno; ona samo želi ići van i igrati se. Roditelji su ti koji trebaju prebroditi hladnoću! U vrtiću idu van svaki dan barem sat vremena, čak i ako padaju kiša ili snijeg. Jeste li čuli švedsku izreku: "Ne postoji loše vrijeme, samo loša odjeća"? Djeca nose slojeve rukavica i kapa, kombinezona i dugih tajica. U Lucijinom vrtiću imaju čak i sušilice za rublje. Kad na kraju dana dođete po svoje dijete, opet ima suhu, toplu odjeću", ističe.

Shutterstock  Djeca se što više igraju danju na otvorenom, bez obzira na vremenske uvjete

Izvor: Yumama