VAŠ TODLER JOŠ UVIJEK PIJE IZ BOČICE? Evo kako ga motivirati na odvikavanje i pomoći mu da preuzme kontrolu

Odvikavanje od bočice trebalo bi se dogoditi čim prije, ali ponekad se to značajno oduži.

Shutterstock

Djeca koja dugo piju iz bočice, često unose puno nepotrebne tekućine, a ako uz to piju u ležećem položaju, izloženija su infekcijama uha. Bočica može ometati i pravilan rast zubi te formiranje zagriza, a pogoduju i stvaranju karijesa. Odvikavanje od nečega nije lako za bebu, a još je teže za dvogodišnjaka. Opremite se strpljenjem i pokušajte s ovim metodama.

Dijete donosi odluku

Neka dijete preuzme kontrolu u svoje ruke. Kad sljedeći put zatraži bočicu, ponudite mu izbor, pišu autorice roditeljskog priručnika Što očekivati u drugoj i trećoj godini. U jednoj ruci držite bočicu, a u drugoj njegovo omiljeno piće, ali u šalici. Ako je on taj koji donosi odluku i objašnjeno mu je da ne može imati oboje, moguće je da će radije odabrati omiljeno piće. Čak i ako ga ne odabere prvi dan, nudite mu svaki sljedeći, dok ne pristane.

Motivirajte dijete na skidanje s bočice. Inače nije preporučljivo nagrađivati dijete da bi se postiglo izvršavanje svakodnevnih obaveza, ali ovo je važan korak u njegovom razvoju tako da je u redu reći mu da ga čeka nešto posebno, knjiga, igračka ili izlet zbog čega će mu se isplatiti prestati s bočicom.

Shutterstock 

S ostavljanjem bočice dolaze i druge privilegije

Recite djetetu da je ostavljanje bočice znak njegova odrastanja i da će, kad ostavi bocu, doći i neke druge privilegije odraslosti kao npr. spavanje u većem krevetu, paljenje glazbe ili televizije i sl. Svakako pripazite u kojem trenu koristite pridjev odrastao jer ako dijete ima mlađeg brata ili sestru bebu, neće mu se možda svidjeti biti odrastao u tom odnosu jer vidi pažnju koju beba dobiva.

Očekujte da će dijete u ovom razdoblju biti razdražljivije i plačljivije nego inače. Kao i svakome tko se rješava nečega što mu je važno, trebat će vremena da se prilagodi. Pružite mu mnogo pažnje i utjehe kako bi mu ovaj period lakše prošao.