OPASNOSTI KOJE LJETI VREBAJU U PRIRODI: Kako reagirati kada dijete ubode osa ili ugrize krpelj?

Ubodi kukaca nikome nisu ugodni, a ljeti su takve nezgodne češće nego u ostatku godine.

Shutterstock

Naš suživot s kukcima ljeti poprima neku novu dimenziju, a ni djeca nisu imuna na ubode i ugrize raznih letača i gmizavaca. Najčešće nas napadaju komarci, a na plažama i u prirodi ljeti su češći ubodi pčela, osa te opasnih stršljena. Kako reagirati kad dijete napadne kukac govore autorice popularnog priručnika za roditelje, Što očekivati u drugoj i trećoj godini.

Većina reakcija nije opasna po život

Ako dijete ubode osa ili pčela, žalac ostružite tupom stranom noža ili noktom. Nemojte ga hvatati noktima ili pincetom jer tako možete istisnuti još više otrova u ranu.

Nakon uboda pčele, ose ili stršljena, pažljivo promatrajte djetetovu reakciju. Većina djece reagira samo kratkotrajnim crvenilom, oteklinom i boli koja se osjeća u promjeru 5 cm oko uboda, no neka djeca reagiraju jače, mjesto uboda im jako natekne i bolno je čak 10 cm u promjeru.

Kod nekih se javlja i prava anafilaktička reakcija koja može početi od nekoliko minuta do nekoliko sati nakon uboda, a prate je alergijski simptomi kao što su crvene mrlje na koži, osip, svrbež i oticanje. Takve reakcije obično nisu opasne.
Ipak, ako se u roku od 5 do 10 minuta jave simptomi poput oticanja lica i jezika, škakljanje u grlu, otežano gutanje, stezanje u prsima, kašalj ili vrtoglavica, obavezno se javite liječniku kako bi se utvrdio stupanj djetetove osjetljivosti i dala terapija jer ovi simptomi mogu biti opasni po život.

Shutterstock 

Pravilno uklanjanje krpelja

Ako je dijete ugrizao krpelj, uklonite ga prstima koje ste zaštitili maramicom ili tupom pincetom. Uhvatite ga što bliže djetetovoj koži pa okrećite pincetu u smjeru obrnutom od kazaljke na satu.

Nemojte ga povlačiti trzajima, stiskati ili gnječiti. Ne koristite vazelin ni slične masnoće jer ćete samo pogoršati situaciju. Izvađenog krpelja zgnječite u maramici i bacite u smeće.

Mjesto ugriza ili uboda kukca operite vodom i sapunom. Ako natekne i djeca osjećaju bol, stavite im hladni oblog, a nakon toga nanesite sredstvo za liječenje ugriza insekta. Umjesto toga možete nanijeti smjesu sode bikarbone i vode ili mješavinu octa i soli. Na ugrize koji svrbe, poput onih od komaraca, nanesite losion na bazi cinkova oksida ili neko drugo sredstvo protiv svrbeža.