Roditelji mogu, koliko je moguće, spriječiti ugriz krpelja i komaraca. Evo nekoliko savjeta kako djelovati preventivno.

  • Na otvorenom (na terasi, izletu, u prirodi) pokrijte svu hranu i odmah obrišite sve što se prolije.
  • Nosite odjeću dugih rukavai nogavica koja je lagano stegnuta oko zapešća i gležnjeva.
  • Provjerite je li vreća/kanta za smeće dobro zatvorena kako sadržaj ne bi privlačio insekte.
  • Ne zadržavajte se dugo pored stajaćih voda, one su plodno tlo za komarce.
  • Izbjegavajte parfeme i mirisne losione, sapune i ostalu kozmetiku.
  • Pokrijte bebina kolica mrežom.
  • Repelente koristite samo ako morate, i pri tome slijedite upute. Uvijek kada je moguće odaberite prirodne i neškodljive repelente primjerene dobi djeteta
  • Ne palite svjetlo u sobi ako su prozori otvoreni, ili zatvoreni bez navučenih zastora.
  • Postavite mreže za insekte na prozore.
  • Ako je mnogo komaraca u vašoj okolini, nabavite električne uređaje koji odbijaju insekte. Insekticid sprejeve ne koristite u blizini djeteta.

Kako postupiti nakon što pronađete krpelja na djetetu

Trebate izvaditi krpelja u cijelosti i dezinficirati područje ugriza. Zatim trebate pratiti opće stanje djeteta te osobito pažnju usmjeriti na mjesto ugriza. Ako se na mjestu ugriza javi crvenilo koje se širi, treba odmah posjetiti pedijatra ili infektologa. Također treba pratiti pokazuje li dijete nakon nekog vremena znakove neurološke bolesti (glavobolja, mučnina, povraćanje). U slučaju ovih simptoma svakako treba otići pedijatru ili infektologu te ispričati da je prije određenog vremena dijete imalo krpelja. Ako se dijete igra i boravi u prirodi u krajevima gdje postoji opasnost od ugriza zaraženih krpelja (npr. u Zagrebu područje podsljemenske zone), bilo bi dobro da se cijepi protiv krpelja. Sredstva protiv uboda insekata često nisu dostatna da zaštite dijete, a i mnoga nisu preporučljiva za dječju kožu.

zastita-najmladih-od-krpelja-komaraca
Mother spending time with her child in the garden., Image: 172826691, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, BE&W

Prepoznajte alergiju na ubod komarca

Alergija na ubod insekta manifestira se otokom, crvenilom, svrbežom i bolnošću. Reakcija može biti lokalno na mjestu uboda, ali i po cijelom tijelu. Jako je važno spriječiti ubode komarca i insekata. U prostoriji gdje dijete spava dobro je staviti aparatić protiv komaraca, ne paliti svjetlo, stavljati zaštitne mreže. U prirodi treba paliti svjećice ili lampe protiv insekata, bebe u kolicima štititi poroznom tkaninom, veću djecu mazati kremama ili sprejevima protiv komaraca namijenjenih dječjoj koži.

Ako je prisutna reakcija na ubod, kožu treba namazati kremama protiv reakcije na ubod komarca ili insekata (Floceta gel, Fenistil i slično), a ako je jak otok i crvenilo te prisutan svrbež može se dati i antihistaminik u sirupu ili kapima (Rinolan, Fenistil i drugi). Ako postoji puno jača reakcija, po cijelom tijelu, npr. otok usnica, teže disanje i slično treba se odmah obratiti pedijatru.

Dječja koža je osjetljivija na ubode komaraca od kože odraslog, te su reakcije jače. Mnoga djeca koja nisu inače alergičari (npr. nemaju alergiju na hranu ili inhalacione alergene) mogu "burno" reagirati na ubode insekata te ih valja zaštititi.

Tekst: I.T., primarijus mr. sc. Giovana Armano, dr. med. spec. pedijatrije

Foto: Profimedia