Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najezda komaraca! Oprez sa zaštitnim sredstvima

Mislili smo da ćemo ih pomalo početi rješavati, no komarci, čini se, ne posustaju, posebice u tradicionalno kritičnom Osijeku

 ubodi komaraca

Zbog visokog vodostaja Dunava i Drave gradu Osijeku prijeti najezda komaraca. Naime, voda, koja se razlila na čak 30 tisuća hektara, idealno je stanište za ove napasnike koji, baš kad smo se ponadali da smo ovo ljeto dobro prošli, ne prestaju maltretirati stanovništvo svojim zujanjem i, dakako, ubodima. I u mnogim drugim krajevima Hrvatske, stanovništvo muči isti problem: Zagreb, Velika Gorica, Međimurje, Dalmacija...neće se, čini se, još neko vrijeme riješiti komaraca.

Za zaštitu od komaraca na tržištu možete pronaći kreme, losione, sprejeve, razne stikove i narukvice za djecu i odrasle. Također postoje i aparatići protiv komaraca koji imaju ograničeno djelovanje na prostoriju u kojoj boravimo, a postoje i aparatići koji proizvode zvuk koji odbija komarce. Za malu djecu pogodne su i naljepnice koje se lijepe na krevetiće. No nisu svi djelotvorni. Koje sastojke moraju imati ti prpozvodi kako bi doista bili učinkoviti, piše Ordinacija.hr. 

1. DA: DEET

Repelent koji sadrži DEET (klasični sintetski repelent) šalje komarcima jasnu i glasnu poruku da na vašoj koži nisu poželjni. Nabavite repelent koji sadrži barem 20 posto DEET-a da biste se riješili komaraca na nekoliko sati. Pročitajte upute za korištenje.

2. DA: Pikaridin (ikaridin)

Bilo u spreju, kao losion ili u obliku vlažnih maramica – pikaridin je još jedno sigurno i učinkovito sredstavo protiv komaraca. Biljnog je podrijetla.

3. DA: IR3535

Neka su istraživanja pokazala da su repelenti koji sadrže IR3535 čak učinkovitiji od onih koji sadrže DEET. Uglavnom, držat će komarce podalje od vas nekoliko sati.

Iako je većina proizvoda protiv komaraca na biljnoj bazi, potreban je oprez pri njihovu nanošenju. Ne smiju se stavljati na rane i oštećenu kožu, a treba biti oprezan i da ih djeca ne stave u usta.

Nakon uboda bitno je što prije nanijeti neko od sredstava za ublažavanje svrbeži ili crvenila. Najčešća su to sredstva biljnog porijekla kao što su neven i kamilica. Antihistaminci se daju kada od uboda nastane alergijska reakcija, primjerice otok ili jače izraženo crvenilo. Potrebno ih je uzimati dok se simptomi ne povuku.

Više o komarcima, tj. što učiniti kako biste ih se rriješili, pročitajte OVDJE.

Tekst: D. P.
Fotografija: Shutterstock

Najnovije

Najpopularnije