UPALE UHA ČESTO MUČE MALU DJECU, KAKO IH PREPOZNATI? Povišena temperatura nije jedini simptom

Za vjetrovitog dana možda panično stavljate djetetu kapu na glavu jer se bojite da će 'pokupiti' upalu uha, no vjetar nije uzrok.

Shutterstock

Uzrok upalama uha je gotovo uvijek prehlada. Naime, virusi se ne šire samo na nosnu sluznicu, nego mogu dospjeti i do faringotimpanalne cijevi. Obje ‘cijevi’ nazivaju se još i Eustahijevim cijevima, a povezuju nosno-ždrijelnu šupljinu s lijevim i desnim srednjim uhom. Kroz njih zrak prolazi u bubnjište, a tlak u srednjem uhu izjednačuje se vanjskim tlakom. Začepi li se jedna od Eustahijevih cijevi, ovaj mehanizam više ne funkcionira i dolazi do - boli.

Zašto mala djeca češće imaju problema s upalama uha?

S jedne strane zato što njihov imunološki sustav još nije u potpunosti razvijen. S druge, pak, strane zato što su njihove Eustahijeve cijevi kraće i pliće nego u odraslih ljudi. To znači da uzročnici bolesti mogu lakše dospjeti iz nosno-ždrijelne šupljine u srednje uho. Od školske dobi ovaj se problem pojavljuje znatno rjeđe.

Svi koji su ikada s malim djetetom došli kod pedijatra zbog upale uha, mogli su se uvjeriti da je najčešća terapija, posebice kad su u pitanju bebe i dojenčad, ona antibiotska. Lijek protiv bolova i kapi za nos također su jedno od rješenja. 

Kako prepoznati da dijete ima upalu uha?

Ako je dijete pretjerano nervozno, češće plače, ako se neprestano dira po uhu, masira ga i čupka; počinje jače plakati kad ga polegnete... to mogu biti znaci upale uha.

Često se pojavljuje povišena temperatura, dijete ima glavobolju, nervozno je ili bezvoljno i malaksalo. Upalu uha često prate začepljen nos ili pojačana sekrecija iz nosa.

Shutterstock  Nos možete očistiti koristeći se fiziološkom otopinom koju prvo našpricate u jednu, a zatim u drugu nosnicu

Može li se spriječiti upala uha?

Budući da su virusi jedan od uzročnika upale, treba spriječiti nastanak respiratorne infekcije održavanjem higijene, prije svega ruku. No važno je dejetetu i redovito čistiti nosić kako bi mu dišni kanali bili prohodni.