Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako pravilno očistiti nosić malenom djetetu?

Kada higijenu nosa obavljati u ležećem položaju, a kako nakapati nos kad postoji problem sa sinusima?

 higijena nosa

Začepljen nosić muči dijete i oteževa mu disanje. Dijete zbog toga postaje nervozno, razdražljivo, slabije jede i ne može mirno spavati. Ako prehlada sa začepljenim nosićem potraje, dijete zbog slabijeg apetita može izgubiti i na težini, što smanjuje otpornost organizma i potiče širenje infekcije.

Nosić je najbolje čistiti fiziološkom otopinom ili sprejevima za nos na bazi morske vode. U slučaju prehlade, dobro je čistiti nosiće češće i time spriječiti da začepljenost kanalića doprinese pogoršanju prehlade

Kako djetetu očistiti nos?Dojenčetu je najbolje sprej za nos dati u ležećem položaju. Kod većeg djeteta je drugačije i vrlo je važan položaj u kojem se aplicira sprej. Ako se radi o tome da se uz smanjivanje otoka sluznice želi utjecati i na sinusno ušće u nosu, onda se dijete mora staviti u vodoravan položaj, a glava mu mora biti niže od tijela. U tom će položaju kapljice doprijeti na pravo mjesto i djelovati tamo gdje se sinus drenira u nos. Na taj način će se otvoriti sinusno ušće, sekret će se iz sinusa izliti u nosni hodnik, oteretiti sinus i smanjiti pritisak i nelagodu u glavi djeteta.

Evo još nekih savjeta na koje treba obratiti pažnju:

  • potrebno je prije izvlačenja sekreta dijete polegnuti i nosić natopiti fiziološkom otopinom (zgodno je to napraviti pomoću injekcije koju nabavite u ljekarni)
  • jednu nosnicu začepiti, a iz druge izvlačiti sekret. Zatim isti postupak ponoviti i na drugu nosnicu.

  • najbolje je da postupak izvode dvije osobe, jedna koja će pridržavati dijete i druga koja će čistiti nosić.
  • nemojte pretjerati s čišćenjem nosića aspiratorom jer može doći do ozljede nosića. Nađe li se u aspiratoru malo sukrvice, odmah prestanite i odložite aspirator na nekoliko dana. Budite nježniji.
  • kapima za nos koristite se samo uz liječničku preporuku.

Tekst: Roditelji.hr
Fotografije: Shutterstock

Najnovije

Najpopularnije