Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Policistični jajnici (PCOS)

Policistični jajnici predstavljaju stanje jajnika koje je karakterizirano izostankom menstruacije (amenoreja) ili neredovitim menstruacijskim ciklusima, neplodnošću zbog izostanka ovulacije (anovulacija), pretjeranom dlakavošću ...

Sindrom policističnih jajnika (polycystic ovary sindrom − PCOS) najčešći je hormonski poremećaj u žena, te svakako najčešći uzrok izostanka ovulacije. Na višestruk uzrok tog poremećaja ukazuje i čitav spektar hormonskih i metaboličkih abnormalnosti. Stanje je karakterizirano i hiperandrogenizmom (povišenom koncentracijom muških spolnih hormona).

Pacijentice se često žale na neuredna krvarenja iz maternice, neplodnost, pojačanu dlakavost, opadanje kose i akne, masnu kožu i povišen libido. Naziv policistični jajnici uveden je prije više od 60 godina i temeljio se na izgledu jajnika. I danas se dijagnoza sindroma policističnih jajnika postavlja među ostalim i prema morfološkim nalazima transvaginalnog ultrazvuka. Na temelju današnjih dijagnostičkih kriterija učestalost sindroma policističnih jajnika je 6 do 10%. Takav izgled imaju jajnici u 22% žena, što znači da oko 15% žena ima jajnike nalik na policistične. One nemaju kliničkih smetnji i imaju normalan menstruacijski ciklus. To je i razlog što se danas učestalo i olako postavlja dijagnoza policističnih jajnika isključivo na osnovi ultrazvučnog nalaza policističnosti.

Kada se javlja

Sindrom najčešće počinje oko nastupa prve menstruacije u životu žene (menarhe), premda može nastupiti bilo kada u reproduktivnoj dobi. Premda patogeneza nastanka sindroma policističnih jajnika nije u potpunosti razjašnjena, vjeruje se da je jajnik najvažnija karika u lancu nastanka kroničnog izostanka ovulacije. Pacijentice s tipičnom slikom PCO su mlade i neplodne žene koje imaju vrlo rijetke menstruacije, uopće nemaju menstruacija ili se žale na nepravilna krvarenja. Pretilost je prisutna u oko 40% pacijentica, a abnormalna dlakavost kod polovice žena. Vrlo često pojavljuju se akne na licu i leđima te masna koža i vlasište.

U kliničkoj slici ne moraju biti izraženi svi simptomi, a i intenzitet simptoma može varirati. Zbog ranog peripubertalnog početka brojnih hormonskih i metaboličkih abnormalnosti, te pasivnog odnosa prema liječenju, kod pacijentica s policističnim jajnicima se u kasnijoj dobi pojavljuje niz zdravstvenih tegoba.

Među najučestalijima su:

  • kasnija menopauza
  • abnormalna menstruacijska krvarenja
  • dva do tri puta učestaliji spontani pobačaji
  • anemija
  • pretilost
  • abnormalnosti lipida
  • sedam puta učestalije kardiovaskularne bolesti
  • povišena učestalost obolijevanja od šećerne bolesti (16%) i povišenog tlaka (40%)
  • dva do tri puta veći rizik za razvoj raka sluznice maternice i jajnika.

U žena s tim sindromom postoji kombinacija povišenih vrijednosti muških spolnih hormona (hiperandrogenizam) s kroničnim izostankom ovulacija i povišenim LH/FSH odnosom (LH i FSH su osnovni hormoni hipofize u regulaciji menstruacijskog ciklusa). Nedvojbena je i uska povezanost tog sindroma sa smanjenom osjetljivošću na inzulin te postoje pacijentice rezistentne i nerezistentne na inzulin. One rezistentne razvijaju stanje slično šećernoj bolesti.

Policistični jajnici povećana su i zaobljena izgleda, bjelkaste boje poput bisera. Na rezu nalazimo brojne folikule (ciste) promjera od 5 do 10 mm koji su raspoređeni u nizu tik ispod čahure (otuda i naziv sindroma).

Postavljanje dijagnoze

Dijagnozu policističnih jajnika postavlja se uz pomoć podataka anamneze, kliničke slike, karakterističnog hormonskog obrasca i ultrazvučnog nalaza jajnika. Kao što je raznolika klinička slika i nalazi u pacijentica s policističnim jajnicima, tako su raznovrsni i pristupi liječenju te je ono kompleksno i dugotrajno. Policistični jajnici su prisutni tijekom čitavog života, sa svim simptomima i rizicima, od kozmetičkih do ozbiljna narušavanja zdravlja. Zato je neophodna trajna briga i liječenje tih pacijentica.

Foto: Profimedia

Najnovije

Najpopularnije