Pitajte bilo koju mamu što je na vrhu prioriteta kad su u pitanju djeca, sigurno će vam reći da je to njihov san. Svi znamo koliko je odmor važan za fizičko, mentalno i emocionalno zdravlje. I dok se opuštanje se opuštanje uz čašu mlijeka prije spavanja može činiti previše jednostavnim, zapravo postoji neki znanstveni benefiti iza ova tradicionalnog lijeka, piše Motherly.

Mlijeko je i dalje najbolji izbor za napitak/užinu prije spavanja, posebno za djecu. Također je pun hranjivih tvari, što ga čini dobrim izborom za poticanje odmora i opuštanja. Evo pet razloga zašto je mlijeko idealan međuobrok prije spavanja, iz perspektive dijetetičarke.

Ovo je 5 načina na koje mlijeko prije spavanja pomaže u dobrom odmoru.

Toplo mlijeko prije spavanja stvara umirujući ritual koji potiče san

'Novi savjeti za bebe govore nam da pravilna rutina odlaska na spavanje može učiniti veliku razliku jer djeluje poput signala mozgu da je vrijeme za opuštanje. Ova navika je može imati nevjerojatan učinak kod djece, ali i u odrasloj dobi. Ritual ispijanja čaše toplog mlijeka prije spavanja može biti utješna navika koja opušta živčani sustav dok se opuštate i pripremate za miran san', otkrila je dijetetičarka Caitlin Beale.

Naravno, važno je odabrati mlijeko s održivih farmi, bez dodatnih antibiotika ili hormona kako bi vaše dijete dobilo što više nutritijenata.

Proteini u mlijeku prije spavanja održavaju ravnotežu šećera u krvi

'Proteinski međuobrok prije spavanja mogao bi promijeniti utjecati na na razinu šećera u krvi, odnosno učiniti je stabilnom, a apetiti smanjiti', objašnjava Beale.

Ako obično nešto grickate prije spavanja i vi i djeca, pokušajte s čašom mlijeka nekoliko sati prije sijena, recimo, prije pranja zubi da vidite pomaže li vam pri spavanju.

beba pije mlijeko na bocu
Shutterstock 

Sadrži bitne hranjive tvari za rast i razvoj

'Mlijeko je dobar izvor proteina, zdravih masnoća, kalcija, vitamina B i vitamina D. Sve te hranjive tvari neophodne su za normalan, zdrav rast i razvoj, od mozga do kostiju, što mlijeko čini važnim dijelom zdrave prehrane za djecu i odrasle', kaže  Caitlin Beale.

Podržava zdrav metabolizam

Neki bi se roditelji mogli zabrinuti može li pijenje mlijeka prije spavanja dovesti do debljanja. Ali ispijanje čaše mlijeka prije spavanja moglo bi pomoći u oporavku mišića i podržati normalnu brzinu metabolizma dok spavate. Kao dio uravnotežene prehrane, pijenje mlijeka moglo bi biti jednostavan način za podršku oporavku i metaboličkoj funkciji vašeg tijela dok spavate, što je izvrsno za djecu i odrasle, istaknula je Beale.

Sadrži triptofan

Triptofan (aminokiselina zloglasno odgovorna za drijemanje) potreban je za stvaranje neurotransmitera i hormona koji kontroliraju cikluse spavanja i budnosti. Vaše tijelo koristi triptofan za proizvodnju serotonina, neurotransmitera za dobar osjećaj koji utječe na raspoloženje i da, na san. Serotonin se dalje pretvara u melatonin dok se vaše tijelo priprema za odmor.

'Novija istraživanja također su otkrila da mlijeko sadrži peptide (proteinske molekule) koji mogu pomoći u ublažavanju povremenog stresa i podržavaju normalan san (iako nam je potrebno više studija na ljudima o tome)', rekla je Beale.

Nijedan čarobni štapić ne jamči dobar san, ali ponekad najjednostavniji alati mogu učiniti čuda. Ako se vi ili vaša djeca borite s kvalitetnim snom, pokušajte dodati mlijeko svojoj rutini prije spavanja. Prednosti su brojne, a to je hranjiv i ukusan način da završite dan.

Koji su drugi benefiti mlijeka?

Blagotvorno djeluje na zdravlje kostiju

Konzumiranje mlijeka odavno se povezuje sa zdravim kostima. To je zbog njegove snažne kombinacije hranjivih tvari, uključujući kalcij, fosfor, kalij, proteine i (u punomasnim mliječnim proizvodima hranjenim travom) vitamin K2. Sve te hranjive tvari neophodne su za održavanje jakih i zdravih kostiju.

Otprilike 99% kalcija u vašem tijelu pohranjeno je u kostima i zubima. Mlijeko je izvrstan izvor hranjivih tvari na koje se vaše tijelo oslanja kako bi pravilno apsorbiralo kalcij, uključujući vitamin D, vitamin K, fosfor i magnezij. Dodavanje mlijeka i mliječnih proizvoda vašoj prehrani može spriječiti bolesti kostiju poput osteoporoze. Studije su povezale mlijeko i mliječne proizvode s nižim rizikom od osteoporoze i prijeloma, osobito kod starijih osoba.

Štoviše, mlijeko je dobar izvor proteina, ključnog nutrijenta za zdravlje kostiju, piše Healthline.

beba pije mlijeko

Unos mlijeka je povezan s manjim rizikom od pretilosti

Zanimljivo je da je ova korist povezana samo s punomasnim mlijekom. Studija na 145 trogodišnje latino djece otkrila je da je veća konzumacija mliječne masti povezana s manjim rizikom od pretilosti u djetinjstvu.

Drugo istraživanje koje je uključivalo više od 18 000 sredovječnih i starijih žena pokazalo je da je konzumiranje više mliječnih proizvoda s visokim udjelom masti povezano s manjim debljanjem i manjim rizikom od pretilosti. Mlijeko sadrži razne komponente koje mogu pridonijeti mršavljenju i spriječiti debljanje. Na primjer, njegov visok sadržaj proteina pomaže vam da se osjećate siti dulje vrijeme, što može spriječiti prejedanje. Nadalje, proučavana je sposobnost konjugirane linolne kiseline u mlijeku da potakne gubitak težine promicanjem razgradnje masti i inhibicijom proizvodnje masti.

Osim toga, mnoge su studije prehranu bogatu kalcijem s manjim rizikom od pretilosti. Dokazi upućuju na to da ljudi s većim unosom kalcija iz hrane imaju manji rizik od prekomjerne tjelesne težine ili pretilosti. Istraživanja su pokazala da visoke razine kalcija u prehrani potiču razgradnju masti i sprječavaju apsorpciju masti u tijelu.