Cipele za bebe nehodače slatke su, ali nemaju nikakvu svrhu osim estetske, i kod njih važno je samo da ne stežu nogicu. Kad dijete prohoda, roditelji ozbiljnije razmišljaju o obući.

Neki pedijatri i ortopedi smatraju da dijete nema potrebe obuvati sve dok ne prohoda, drugi kažu da je malom djetetu obuća potrebna od trenutka kada se počne oslanjati na stopala. Najbolje je poslušati savjet svog pedijatra, a mi vam otkrivamo što je važno pri odabiru prvih cipelica.

Prirodni materijali

Najvažnije je da su cipele kvalitetne, što nema veze s markom ili cijenom. Većina pedijatara preporučit će vam da prve cipele budu anatomske, od prirodnog materijala, odnosno kože.

Važno je da peta cipela bude dovoljno jaka da fiksira djetetovo stopalo, a poželjno je i da je dovoljno duboka da drži zglob stopala, barem dok dijete malo ne ojača.

Kako odabrati prve cipelice za dijete
Shutterstock 

Uložak i potplat

Unutrašnjost cipela trebala bi imati mekani uložak koji se po potrebi može izvaditi kako bi se u cipele stavio i anatomski uložak.

Potplat cipela treba biti fleksibilan i tanak.

Ne kupujte veći broj

Cipele moraju biti odgovarajuće veličine, odnosno ne kupujte "veće da ih duže nose", barem ne toliko velike da djetetu noga klizi unutra.

Oblik cipela

Važno je da pri kupnji cipela za dijete obratite pozornost i na njihov oblik - gornji dio cipela ne smije se ni na koji način sužavati. Kako bi se dječje stopalo pravilno razvijalo, potrebno je da oblik cipela bude takav da dijete može slobodno pomicati prste unutra, piše Yumama.

 Izvor: Yumama