Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vrijeme je za prve cipele! Na što treba paziti kod odabira?

Postoje neki veliki trenuci u životu svake bebe: početak dojenja, sjedenje, prelazak na krutu hranu, puzanje, ustajanje na noge i, naravno hodanje! Svaki je od tih trenutaka povezan s dječjim razvojem i zbog svakog se posebno veselimo!

beba hoda

Vaš beba napokon počinje hodati! Iako prštite od ponosa, važno je da ne požurujete s kupovinom prvih cipela. Bebe, sve dok ne počnu hodati i izvan doma, ne trebaju nositi cipele. Učenje hodanja bosih nogu uvijek je najbolja opcija.

Kad krenete u kupovinu prvih cipela, jako je važno da bebina stopala izmjeri stručnjak. Također, cipele uvijek isprobajte u trgovini. Neka vaš mališan prošeće u cipelama kako biste se, prije nego što ih kupite, uvjerili da mu one stvarno odgovaraju.

O čemu morate voditi računa kod kupnje?

Provjerite ima li cipela koje kupujete u polubrojevima i raznim širinama. Cipele moraju biti izrađene od mekane kože i dovoljno savitljive kako ne bi nažuljale bebu. Potražite cipele s laganim i fleksibilnim potplatama koje se ne kližu kako bi dijete u njima bilo što stabilnije. Također, pazite da u cipelama vaš mališan ima dovoljno mjesta za prste. Pazite i na šavove i rubove koji moraju biti mekani, dok unutrašnjost cipela mora biti od materijala od kojih se bebi neće znojiti nožice. I, na kraju, prve cipele moraju se vezati ili kopčati, što pomaže djetetu da stekne ravnotežu i kontrolu dok hoda. Ako se dijete u cipelama bude osjećalo sigurno, steći će samopouzdanje i napraviti još nekoliko koraka. No uvijek se sjetite da je za vašeg mališana najbolje da, kada i gdje je to moguće, hoda bos.

Veličinu cipela treba provjeravati svakih šest do osam tjedana kako biste osigurali prirodni razvoj stopala.

Nikada ne kupujte rabljene cipele jer su one oblikovane prema nogama drugog djeteta i neće vašem djetetu pružiti pravu potporu.

Zapamtite!

  • Jednom kada beba prohoda, vrijeme je da joj kupite prvi par cipela
  • Pazite da stopala bebi izmjeri stručnjak
  • Stopala treba mjeriti svaka dva do četiri mjeseca
  • Pokušajte odabrati cipele s prirodnim oblogama i čarapice od prirodnih vlakana koja će stopalima omogućiti disanje
  • Vodite računa o tome da prve cipele moraju imati vezice ili kopču
  • Nikada ne gurajte djetetove noge u cipele, a da prije toga cipele niste otkopčali

Što je važno znati o dječjim stopalima? Ako od rođenja ne vodimo brigu o bebinim stopalima, to kasnije može izazvati niz problema. Bebina stopala potrebno je svakodnevno dobro oprati i osušiti. Također, bebi treba redovito rezati noktiće na nogama, ali pazite da ih ne odrežete prekratko i ozlijedite bebu. Ako se bojite koristiti škarice, nokte možete i izrašpati.

Budući da su bebina stopala mekana, ona se lako deformiraju.

Evo nekoliko savjeta kako paziti da se to ne dogodi:

  • oblačite svoju bebu uvijek u prozračne i malo šire pidžame
  • ne oblačite bebi premale čarape ili štramplice (prečvrsta odjeća smanjuje pokretljivost i može izazvati deformaciju)
  • potaknite bebu da vježba stopala: dok leži, beba može udarati nogicama (tako vježba i stopala)

Odgovori na još neka pitanja koja muče roditelje!

Bebina stopala su hladna, je li ti normalno? Bebe vrlo brzo gube toplinu i zato je vrlo važno da vodite računa o tome da im stopala uvijek utoplite.

Koje su čarape najbolje za moju bebu? Čarape bi uvijek trebale dobro pristajati nogama vaše bebe. Prirodna vlakna, poput pamuka ili vune, najbolja su jer omogućavaju stopalima da dišu. Izbjegavajte upotrebu 100 posto najlonskih čarapa jer će se u njima bebi znojiti stopala.

Treba li koristiti hodalicu za bebe? Stručnjaci to ne savjetuju. Vaša će beba prohodati kad ona za to bude spremna.

Kako djetetu odabrati prvi par cipela? Odabir djetetovih prvih cipela jako je uzbudljiv. No, kad kupujete prve cipele, jako je važno da donesete ispravnu odluku.

Bebina su stopala mekana pa morate odabrati cipele koje su udobne i pogodne za razvoj bebinih stopala.

Tekst: Ivana Kalogjera

Foto: Profimedia

Najnovije

Najpopularnije