Iako roditelji često brinu jedu li njihova djeca dovoljno jer imaju male izbirljivce, no postoje i roditelji čija su djeca stalno gladna i jela bi sve. Imate li takvo dijete, možda se osjećate zarobljeni u kuhinji cijeli dan, pripremajući hranu za svoje mališane.

Ako dođe do velike promjene u djetetovom apetitu, bilo da se naglo smanji ili poveća, potrebno je javiti se pedijatru da provjeri je li sve u redu. No pod pretpostavkom da je sve u redu, postoji nekoliko uobičajenih "krivaca" za glad vašeg djeteta.

1. Obroci i međuobroci nisu dovoljno zasitni

Mnoga uobičajena hrana za bebe poput granole, voćnih grickalica ili krekera bogata je kalorijama, ali nije baš zadovoljavajuća. Isto vrijedi i za hranu s visokim udjelom rafiniranog brašna, poput bijelog kruha i peciva. To znači da čak i ako ih pojede, vaše dijete može vrlo brzo osjetiti glad.

Što napraviti?

Trebali biste jesti cjelovite žitarice jer su bogate vlaknima i proteinima. Uz to birajte voće i povrće, ali i dobro razmislite koje grickalice dajete djetetu. U redu je povremeno jesti hranu s praznim kalorijama poput pereca ili krekera, ali ostali obroci u danu trebali bi biti puni hranjivih tvari.

Dijete jede čokoladu.jpg
Shutterstock 

2. Raste

Apetit se kod djece mijenja iz godine u godinu, pa čak i iz dana u dan. Kako djeca počnu rasti, njihov će se apetit također povećati, što se može činiti neobičnim. Tada im je teško ugoditi u izboru hrane, i to je sasvim normalno.

Što napraviti?

Pružite zdrave, jednostavne opcije poput sira, maslaca, avokada i cjelovitih žitarica kako bi gladna djeca posegnula za zdravom, hranjivom hranom umjesto čipsa i slatkiša.

3. Jede iz dosade

Neka djeca jedu jer im je dosadno, zabrinuta su, nervozna ili uzbuđena. Emocionalno prejedanje nije rezervirano samo za odrasle.

Ponekad djetetovo 'gladan sam' znači da mu je dosadno, da mu je uznemireno ili jednostavno želi jesti, kaže autorica knjige o prehrani djece.

Što napraviti?

Razgovarajte sa svojom djecom o gladi, sitosti i važnosti slušanja njihova crijeva. Ako se pokaže da dijete zapravo nije jako gladno, možete razgovarati s njim o tome što doista osjeća i pokušati mu pomoći. U tome vam mogu pomoći i planirani obroci kako bi dijete znalo kada može očekivati ​​hranu.

4. Žedno je

Nerijetko potrebu za vodom zamjenjuju hranom. Djeca se mogu toliko zanijeti igrom da zaborave piti vodu.

Što napraviti?

Objasnite svom djetetu da se ponekad žeđ može osjećati kao i glad. Ako su jako gladni, poslužite im zdravi međuobrok, ali prvo provjerite da nisu žedni.

 Izvor: Yumama