Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mali izbirljivci

Namirnice koje vaš mali izbirljivac voli možete nabrojiti na prste jedne ruke? Prebire li po tanjuru? Odbija određenu skupinu namirnica?

Ne znate kako si pomoći i kako nagovoriti svojeg mališana da barem proba to zeleno, njemu neprimamljivo, čudo.Uvijek se sjetim susjede koja je trčala za sinom s voćnom kašicom u jednoj ruci i 10 kuna u drugoj. Ako bi pojeo kašicu, dobio bi 10 kuna, a sutradan bi se priča ponovila. Naravno, on nikada nije zavolio voće i danas ga ne jede. No iako određene strategije daju samo kratkoročne rezultate, lijeka ipak ima. Zato vam donosimo savjete koji će vam pomoći u toj vječnoj borbi, a na vama je da se oboružate strpljenjem.

Metoda “probaj samo jedan griz”

Katkad je pun tanjur za naše male izbirljivce doslovce prevelik zalogaj. Ponudite mu da kuša, makar samo jednu žlicu ili vilicu, a ako više ne želi, samo klimnite glavom. No nemojte odustati od tog recepta ili namirnice jer se katkad u samo nekoliko tjedana djetetovo mišljenje može promijeniti. »esto neprimamljiva namirnica postane prihvatljiva kad dijete, primjerice, u vrtiću vidi da njegov maleni prijatelj obožava ono što on svakodnevno odbija. Mogli bismo reći da je to slično kao s dječjim igračkama i darovima: vaše dijete želi igračke koje ima njegov prijatelj i ne da vam mira dok ih i sam ne dobije. Naime, zašto bi se razlikovao od svojih vršnjaka? Isprobajte taj maleni trik na primjeru hrane. Djeca vrlo često kopiraju svoje prijatelje, pa zašto ne bi i sama jela blitvu ili brokulu ako ih jedu prijatelji.

Budite dobar uzor

Ako vi ili vaš partner izbjegavate određene namirnice, vaše će dijete to shvatiti kao prihvatljivo ponašanje. Zato katkad pregrizite jezik i pojedite cvjetaču koju baš ne volite. Važno je također što češće zajedno objedovati jer promatranje odraslih članova obitelji kako uživaju u raznovrsnoj hrani može pomoći djetetu da prihvati i ono što ne voli. Znanstveno je dokazano da djeca koja redovito objeduju s roditeljima i članovima obitelji u odrasloj dobi imaju manje prehrambenih i zdravstvenih problema te je manje vjerojatno da će biti pretila ili patiti od drugih poremećaja prehrane. Stoga prevenirajte u dječjoj dobi i reagirajte što prije.

Iskušajte razne recepte i načine pripreme

Vaš izbirljivac baš ne voli tikvice, no jeste li ih pokušali izmiksati i pripremiti gustu juhu? Ako je problem voće i nikako ne možete dijete natjerati da pojede jabuku, naranču ili bananu, iznenadite ga frapeom. »esto namirnice našim mališanima ne izgledaju primamljivo, no nije vjerojatno da će odbiti “zelenu kriptonsku juhu” (i vama su zasigurno umjesto špinata nudili “Popajevu hranu”). Poznata je činjenica da većina mališana odbija namirnice poput brokule i špinata, koje djeci itekako mogu biti ukusne ako se prirede na drukčiji, njima prihvatljiviji način. Odvojite malo vremena kako biste isjeckali brokulu/špinat na komadiće te ih izmiksali i pomiješali s pireom od krumpira i mrkvom. Ako vaše dijete ne vidi komade brokule i listove špinata, moglo bi prihvatiti ovaj obrok.

Recite ne malim obrocima prije objeda

Vaše je dijete gladno, a još je pola sata do večere? Nemojte pokleknuti jer je velika vjerojatnost da će odbiti večeru ako pojede šnitu kruha sa salamom ili neki slatkiš.

Neka sudjeluje u pripremi obroka

Ako bude barem čistio grašak ili postavljao stol, vaš će mališan shvatiti kako je za pripremu jela potrebno vrijeme te će naučiti cijeniti vaš trud. Mnogi roditelji rade, jure kući, a onda žele što prije dovršiti pripremu obroka jer su jednostavno umorni. Dodatno petljanje mališana u pripremu obroka produljuje vrijeme kuhanja jer su djeca malena, znatiželjna i žele sve isprobati. Uzmite si vremena da dijete naučite kako fini obrok koji njegovi roditelji svakodnevno pripremaju zahtijeva mnogo ljubavi, truda i vremena te da ga ne donosi “dobra vila”. Započnite s tom strategijom već danas jer ćete poslije biti iznimno zadovoljni. Na kraju svega vaš mališan bit će presretan što je bio dio tako velikog posla, a obrok pun ljubavi uvijek je slađe pojesti.

Objedujte zajedno

Kad je god to moguće, s obzirom na današnji ubrzani ritam života, pokušajte sjesti za stol svi zajedno. »ak i bebe od 9. mjeseca mogu biti dio tog rituala jer je važno početi što prije kako bi se zdrave navike lakše usvojile. Ako mnogo vremena provodite u radnom okruženju, pokušajte barem jedan dan u tjednu odvojiti isključivo za obitelj te svoje vrijeme posvetiti samo djetetu i obitelji, zajedničkom druženju i pripremi obroka.

Voće i povrće - uvijek na listi “neću”

Upravo su voće i povrće namirnice koje naši mali izbirljivci najčešće odbijaju, a prijeko su potrebne za pravilan rast i razvoj jer sadržavaju vitamine, minerale te druge važne spojeve poput antioksidansa i vlakana.

Preporučuje se dnevni unos dvije voćke i tri obroka povrća, no to je katkad teško ostvariti, osobito ako su voće i povrće neprijatelji broj jedan. Kako bismo vam pomogli u toj misiji, donosimo vam četiri savjeta.

1. Neka voće i povrće budu dio svakog obroka. Ako svježe nije dostupno, posegnite za smrznutim ili konzerviranim, no tada obratite pozornost na udio soli, masti i šećera. Uvijek prednost dajte svježem i sezonskom. Postoje i mali trikovi koji će vam u tome pomoći: možete dodati cvjetaču u pire od krumpira ili nasjeckati voće u pahuljice za doručak, narezati ili aranžirati povrće u zabavne oblike te kao grickalice pripremiti svježe povrće poput baby mrkvica ili grožđa.

2. Dopustite djetetu da samo odabere. Naučite ga da zdrave odluke donosi od malih nogu i to tako da mu ponudite izbor između dva zdrava i prikladna obroka, primjerice neka samo odabere hoće li za užinu pojesti naranču ili jabuku. Nemojte ga tjerati i inzistirati na određenoj namirnici ako postoji jednako zdrava alternativa koju prihvaća. Ipak, ponudite mu i druge namirnice s vremena na vrijeme.

3. Zašto nije dobra konzumacija samo jedne vrste voća?

Prilikom odabira voća i povrća za dijete imajte na umu da ono mora biti raznovrsno. Svaka vrsta voća i povrća posjeduje određene vrste vitamina, minerala i drugih vrijednih spojeva. Primjerice, najviše vitamina C sadržavaju agrumi, no i drugo voće i povrće ima ga u manjim količinama. Te druge namirnice zato obiluju vitaminima i mineralima koje agrumi nemaju u tolikoj količini.

4. Doručkujte svaki dan. Kažu da je doručak najvažniji obrok u danu i ne kažu to uzalud. Istraživanja su pokazala kako osobe koje ujutro pojedu zdrav i uravnotežen doručak imaju višu razinu koncentracije tijekom dana te su manje podložne debljanju i razvoju pretilosti. Neka doručak bude izvor cjelovitih žitarica i voća, poput zobene kaše uz dodatak voća.

Napisale: Jana Jadrejčić, mag. nutricionizma, Marina Jakšić, mag. nutricionizma

www.perfectlifefood.com

Foto: Profimedia

Najnovije