Kada imate djecu, ne želite ništa više nego pružiti im zdrav, sretan život. Kako odrastaju, također se želite pobrinuti da jedu zdravu hranu bogatu brojnim nutrijentima koji su im potrebni za zdravi rast i razvoj. To je zato što ono što vaša djeca jedu može pozitivno utjecati na njihovo cjelokupno zdravlje, tvrde stručnjaci. Konkretno, određena hrana može utjecati na kognitivni razvoj - rast djetetove sposobnosti razmišljanja i zaključivanja, donosi Eat This.

Međutim, kao što je zdrava hrana dobra za kognitivni razvoj vašeg djeteta, druga hrana će imati suprotan učinak i potencijalno može uzrokovati probleme. U studiji objavljenoj u časopisu Nutrients istraživači su otkrili da su najgora hrana koju možete dati svom djetetu za njegov kognitivni razvoj slatkiši, točnije hrana bogata rafiniranim šećerima.

Imajući to na umu, prema riječima dijetetičarke Amy Goodson, važno se držati zdravijih opcija. Ona naglašava kako najbolja hrana za kognitivni razvoj vašeg djeteta uključuje cjelovite žitarice, nemasne proteine, svježe voće i povrće.

"Jedan od najvećih izazova s ​​djecom koja konzumiraju velike količine dodanog šećera i teško prerađene hrane je taj što ona obično zamjenjuje hranu bogatu hranjivim tvarima", objašnjava Goodson.

"Naprimjer, djeca često jedu slatko pecivo za doručak umjesto tosta od cjelovitih žitarica i jaja. Ili pak jedu prerađene grickalice umjesto voća i povrća tijekom dana kao međuobrok. Također često piju pića zaslađena šećerom umjesto mlijeka ili vode. Dakle, ne samo da unose više prerađene hrane nego često jedu i manje hranjivu hranu koja je gorivo za njihovo tijelo,a naročito mozak.''

izvor: index.hr