Iako se prije pandemije uzrokovane koronavirusom pokrenula tema za ukidanjem pomicanja sata na ljetno i zimsko računanje vremena i da se zemlje dogovore o načinu računanja vremena koji žele, odluka se odgodila pa se ove godine 31. ožujkakazaljke na satu pomiču unaprijed. To znači da ćemo svi spavati jedan sat manje.

To može utjecati na dječje rutine spavanja, a stručnjakinja za spavanje Fiona O'Farrell za everymum.ie savjetuje kako da mališani što manje osjete ovu promjenu.

1. Držite se rutine

Za bebe, ali i za stariju djecu, važno je imati rutine koje prethode spavanju. Mališani se na taj način smiruju i pripremaju za san, a u tome mogu pomoći razne stvari - blaga masaža, kupanje, čitanje priča...

Stručnjakinja savjetuje da pratite signale koje vam dijete šalje kako biste prepoznali kada je umorno, ali ne preumorno. To je najbolji način da ga pripremite za promjenu sata, da osigurate da mališan prespava noć, a da se ne budi prerano.

2. Pomaknite vrijeme za odlazak na spavanje

Nekoliko dana prije promjene sata, počnite pomicati djetetovo spavanje za pet do deset minuta svaku večer dok se sat ne promijeni. Druga mogućnost je prilagoditi vrijeme spavanja u prvom tjednu nakon promjene sata.

To će pomoći mališanu da prilagodi svoj obrazac spavanja novom vremenu, a da ne bude preumoran navečer. Dakle, ako vaše dijete inače ide spavati u 20 sati, počnite ga stavljati spavati u 19:55 ili 19:50, a zatim u 19:45 ili 19:40.

3. Igrajte se vani

Neka dijete poslijepodne malo boravi vani, neka bude fizički aktivno. Za mališane je to svakako zdravo, a dobro će djelovati i na san - kada je umoran od trčanja vani, noću će puno bolje spavati .

4. Ograničite korištenje uređaja

Pobrinite se da mališan provodi što manje vremena uz ekrane, pogotovo navečer. Televizija i drugi uređaji pretjerano stimuliraju djetetov mozak, zbog čega se nakon toga teže opušta i zaspi. Također, korištenje tehnologije prije spavanja loše utječe na proizvodnju melatonina, hormona zaduženog za san.

5. Dajte mu vremena da se prilagodi

Kad se sat pomakne, djetetu može trebati nekoliko dana da se prilagodi. No, budete li pratili sve savjete, uz popodnevna spavanja u skladu s dobi djeteta, vidjet ćete da će mališan jedva osjetiti pomicanje sata.

 Izvor: Yumama