Iako danas postoji pregršt učinkovitih proizvoda za rješavanje ušiju na glavi, borba protiv ovih dosadnih sitnih nametnika može biti jako naporna i beskrajna. Prenose se kontaktom i česte su u kolektivima kao što su vrtići i škole. 

Naše bake posezale su za prirodnim opcijama, a New York Post istražio je pomažu li ove svakodnevne namirnice - maslinovo ulje, majoneza i ocat. Na prvu se čini kao popis namirnica za preljev za salatu, ali neki su uvjereni da su savršeni lijek u borbi s ušima.

Maslinovo ulje

Iako Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) navodi da "nema jasnih znanstvenih dokaza" da je maslinovo ulje učinkovit tretman za uši, neki medicinski stručnjaci preporučili bi ga u njezi vlasišta. Školski okrug Barron u Wisconsinu objavio je vodič za roditelje koji opisuje tretman maslinovim uljem koji bi trebalo ponavljati svaka četiri dana. Pedijatrica Northwell Healtha, dr. Lauren Adler, u međuvremenu je objasnila da maslinovo ulje može ugušiti i ubiti uši. Korisnici bi trebali nositi kapu za tuširanje preko noći kako bi ugušili bube, koje mogu preživjeti bez disanja satima. Ulje također pomaže u uklanjanju gnjida.

Ocat

Adler je također rekao da bijeli ocat može uvelike pomoći u otapanju ljepila koje ženke koriste za polaganje jaja. Odjel za zdravstvo okruga Gibson u Indiani izdao je smjernice prema kojima bi se uporaba maslinovog ulja trebala podudarati s trotjednim životnim ciklusom ušiju. Agencija preporučuje korištenje maslinovog ulja prvog, drugog, trećeg, devetog, 13., 17. i 21. dana.

Majoneza

Kao i maslinovo ulje, CDC ne može potvrditi da je dokazano da majoneza ubija uši, ali Adler je rekao da bi mogla biti korisna jer gusta, želatinozna tvar začepljuje ušima otvore za disanje. Predlaže da ga nanesete preko noći i prekrijete kapom za tuširanje prije nego što ga isperete sljedećeg jutra i ponovno započnete postupak tjedan dana kasnije.

Prema pedijatrici, vazelin ili gel za oblikovanje dobra su, a možda i lakša, zamjena. Šamponi za pranje kose protiv ušiju i losioni s benzilnim alkoholom koji se izdaju samo na recept također su vrlo popularni.