Zbog pandemije koronavirusa, mnogi od nas zaboravili su da postoje i neki drugi oblici zaraze koji mogu poremetiti svakodnevicu. Život se polako vraća u normalu. Djeca su ponovno u školskim klupama, vrtićima i na izvannastavnim aktivnostima, a samim time izloženiji su potencijalnoj zarazi od malih dosadnih nametnika - ušiju. Uši izazivaju infekciju koja se naziva pedikuloza. Uz sve što smo u posljednje vrijeme doživjeli, nikome nisu potrebne dodatne muke, pa ako se bojite da bi i vaše dijete moglo postati žrtva ovih nametnika (neka djeca, doista, imaju osjetljivije vlasište), evo 100% učinkovitog rješenja. Naime, u sve bolje opskrbljene ljekarne u Hrvatskoj stigao je Nitolic Prevent plus za sprječavanje pojave ušiju na vlasištu. Ugodnog je mirisa čajevca i metvice, koristi se kao preventiva, naročito za djecu i odrasle koja se kreću u krugu onih koji su zaraženi: škole, vrtići i  igrališta. Ima fizičko djelovanje na površini kose gdje se stvara zaštitni film koji zaustavlja kolonizaciju parazita i naseljavanje jaja (gnjida). Upravo ovaj mehanizam štiti od infekcije ušiju u kosi i smanjuje rizik od ponovne zaraze.

Uši su ektoparaziti koji se nalaze u kosi, a obično su veličine do 3 mm te imaju šest nogu. Uši se hrane krvlju s vlasišta, a prilikom uboda izazivaju svrbež i iritaciju kože. Uši nisu znak loših uvjeta života i loše higijene već se mogu pojaviti i kod osoba koje iznimno paze na čistoću. 

Uši ne mogu skakati već se prenose bliskim i izravnim kontaktom sa zaraženim vlasištem. Mogu se prenijeti preko zajedničkih gumica i traka za kosu, češljeva, ručnika, kapa, jastučnica i sličnih predmeta koje koristi više osoba.

Izvan vlasišta uš ne može živjeti više od 48 sati, a odrasle jedinke mnogobrojna jajašca odlažu lijepeći ih za vlas kose uz samo vlasište. Jajašca se mogu naći po čitavoj kosi ako se ne uklone. Za 10 dana iz jajašca se razvijaju nove uši, koje ponovo polažu nova jaja. Uši je najjednostavnije vidjeti pomoću povećala, na mjestima u šiškama, oko ušiju i na zatiljku. Na svijetloj kosi se teže uočavaju i često ih se mijenja za prhut.

"U slučaju da u kosi djeteta nađete gnjide ili uši, dijete ne šaljite u školu/vrtić dok ne provedete postupak pranja kose medicinskim šamponom protiv ušiju, te uši i gnjide potpuno ne odstranite. Potrebno je odmah obavijestiti osoblje škole ili vrtića. Taj postupak je jedini ispravan s obzirom da je Vaše dijete od nekoga dobilo uši i samo se zajedničkim i upornim trudom svih roditelja i djece uši mogu suzbiti. Kod pojave ušljivosti preporuča se pregledati kosu svim ukućanima jer se među bliskim osobama lako širi", savjetuju na stranicama HZJZ-a napominjući kako postoje raznovrsna sredstva za uništavanje ili mehaničko uklanjanje ušiju i gnjida, poput šampona te mehaničkih ili električnih češljeva.

"Šamponi su pretežno djelotvorni za žive uši i potrebno se pridržavati  uputa proizvođača u postupku tretiranja. Nijedan šampon ne ubija gnjide. Najprirodniji i najučinkovitiji način uklanjanja gnjida jest dugotrajno iščešljavanje gustim češljem kad dijete nagne glavu prema naprijed, pa iščešljavate kosu od korijena do vrha vlasi, te izvlačenje prstima jedne po jedne gnjide u dobro osvijetljenoj prostoriji i pod povećalom, ako je potrebno. Električni češljevi su učinkoviti za uklanjanje uši, ali ne i za gnjide. Nakon provedenog tretmana, vlasište treba pregledavati sljedeća 2 do 3 tjedna kako bi bili sigurni da su uklonjene sve uši i gnjide. Nije potrebno šišanje kose, no ono olakšava rješavanje ušljivosti,  jer je s kraće kose puno lakše ukloniti uši i gnjide. Djecu treba upozoravati da ne razmjenjuju s drugima kape, šalove, četke i drugi pribor za njegu kose. Ako dijete ima dužu kosu, potrebno ju je zavezati prije odlaska u kolektiv. Neophodno je i oprati svu posteljinu, ručnike, plišane igračke, kape, šalove i pribor za kosu na temperaturi iznad 60°C.

Tekst: D. P.
Forografije: Shutterstock i PR