Jedno od najčešćih pitanja koje mi roditelji postavljaju jest kako znati dobivaju li njihova djeca prave hranjive tvari, za portal CNBC priča nutricionistica Jennifer Anderson. „Istina je da puno djece ne unosi odgovarajuću količinu hranjivih tvari koje su vitalne za rast, sprječavanje kroničnih bolesti i cjelokupno zdravlje. Vlakna i kalij dva su važna. Ali br. 1 nutrijent koji djeca (u SAD-u) ne dobivaju dovoljno je vitamin D. Pedeset posto djece u dobi od 1 do 5 godina i 70% djece u dobi od 6 do 11 godina ima nedostatak vitamina D“, ističe.

Zašto je vitamin D neophodan?

  • za jake kosti i mišiće - bez njega naše tijelo ne može učinkovito apsorbirati kalcij, a kalcij nam je potreban za zdrave kosti.
  • dijete s teškim nedostatkom vitamina D može imati rahitis i s njim povezana stanja, uključujući nepravilan rast, bolove u kostima i deformitete zglobova.
  • češće, kada dijete nema dovoljno vitamina D, njegov imunološki sustav možda neće raditi pravilno ili se može stalno osjećati umorno ili bolno.
ambiciozni roditelji i previše izvanškoslih aktivnosti
Shutterstock Djeca kojoj manjka vitammina D često se žale na umor

Samo izlaganje suncu često ne može zadovoljiti potrebe za vitaminom D. Ovo su dva načina na koja roditelji mogu pomoći svojoj djeci da dobiju više ovog vitamina:

1. Hrana

  • Masna riba, poput lososa, pastrva ili sardina
  • Goveđa jetra, žumanjci i sir
  • Gljive
  • Osim toga, u neke namirnice vitamin D je dodan tijekom obrade: biljna mlijeka (sojino, graškovo ili zobeno mlijeko), kravlje mlijeko, jogurti, neke žitarice


2. Dodaci prehrani
Brojne zdravstvene organizacije preporučuju dodatke prehrani za dojenčad koja konzumiraju majčino mlijeko, budući da ono ne osigurava dovoljno vitamina D. Za stariju djecu razgovarajte sa svojim liječnikom o tome ima li smisla da uzimaju dodatak.

3 ženska imena koja znače more, jedno od njih nosi naša najpopularnija pjevačica
Shutterstock Sunce često ne može zadovoljiti sve potrebe za ovim vitaminom