Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Savjeti za roditelje djece koja ne vole jesti

Savjete za pravilnu prehranu roditelji najčešće traže na internetu, a svaki drugi roditelj nije siguran jede li njegovo dijete zdravo

 djevojčica jede zdrav obrok

Nizom istraživanja utvrđeno je da pravilan rast i razvoj djece u velikoj mjeri ovisi o pravilnoj prehrani. S druge pak strane, mnogi roditelji, preplavljeni informacijama koje pronalaze na internetu, više nisu sigurni imaju li njihova djeca zdrave navike hranjenja. Novo istraživanje koje je naručila britanska tvrtka koja se bavi proizvodnjom dječje hrane, pokazalo je da svaki drugi roditelj, od njih 1000, koliko ih je sudjelovalo u istraživanju, nije siguran hrani li se njegovo dijete zdravo ili ne.

Svaki treći anketirani roditelj priznao je da ne zna kako velike moraju biti porcije hrane za njegovo dijete, dok je 38 posto njih reklo da ne znaju koje vitamine trebaju unijeti u prehranu svog mališana. Istraživanje je pokazalo da čak 72 posto roditelja zna da je D vitamin važan za normalan rast i razvoj kostiju kod djece, dok njih 67 posto shvaća da je uz D vitamin jako važan i kalcij.

No,

čak i kad su dobro informirani, mnogi se roditelji muče s prehranom jer neka su

djeca kada je u pitanju hrana jako izbirljiva.

"Nemoguće je dati jedinstvenu preporuku koja bi vrijedila za svu djecu. Neka su djeca izbirljivija i zahtjevnija i njima nije, kako neki misle, tako lako uvesti zdravu prehranu“, rekla je Charlotte Stirling-Reed, nutricionistica za bebe i djecu.

Roditeljima izbirljive djece savjetovala je da pokušaju s malim trikovima. "Možete dodati mljevene orašaste plodove u kašicu, grah i leću u umake od tjestenine, malo povrća uz glavne obroke“, rekla je.

Istraživanje je pokazalo da 30 posto roditelja ne zna kako da navedu svog mališana da proba novu hranu, dok se četvrtina njih bori s prelaženjem na kravlje mlijeko. Također, pokazalo se da čak 61 posto roditelja djece u dobi do sedam godina muče muku s tim kako da njihova djeca zavole neke vrste voća i povrća.

Gotovo polovica anketiranih roditelja priznala je da djeca najčešće odbijaju onu hranu koja im se izgledom ne sviđa. Pokazalo se i da 45 posto roditelja koristi neki slatkiš kao nagradu za pojedenu večeru. Svaki drugi roditelj savjete za pravilnu prehranu traži na internetu, a ostali se obraćaju svojim roditeljima i/ili pedijatru. Čak 69 posto roditelja vjeruje da pravilna prehrana njihovoj djeci pomaže u izgradnji imuniteta i štiti ih od prehlade.

15 pitanja koja najviše muče roditelje kada je u pitanju prehrana njihove djece

 1. Koju hranu djeca smiju/ne smiju jesti u određenoj dobi?
 2. Kolike bi veliki trebali biti dječji obroci?
 3. Kako natjerati dijete da proba novu hranu?
 4. Koji su vitamini posebno važni za dijete?
 5. Koliko djeci dnevno treba kojeg vitamina?
 6. Kako djecu natjerati da zavole hranu?
 7. Koliko često djeca smiju jesti grickalice?
 8. Koliko dnevno djeca trebaju unijeti proteina?
 9. Koliko im treba kalcija?
 10. Kako natjerati djecu da jedu povrće i voće?
 11.  Kada djetetu treba prestati sterilizirati stvari poput flaša / šalica / pribora za jelo?
 12. Kada je u redu djeci početi davati slatkiše, primjerice čokoladu?
 13. Ako djeca imaju tri puna obroka dnevno treba li im davati i međuobroke?
 14. Kada djeci u prehranu treba uvesti mlijeko?
 15. Koliko mlijeka dnevno trebaju piti djeca?

Evo nekoliko savjeta za roditelje djece koja ne vole jesti:

Pokušajte obroke učiniti lijepima za oko. Ako dijete ne želi jesti, ništa nećete postići na silu. Pokušajte reći „U redu je, ne moraš je jesti“. Možda će ta rečenica imati učinak kakav niste očekivali. Uključite dijete u odabir i pripremu hrane, pustite za vrijeme jela neku ugodnu glazbu, a dobro je rješenje i da za promjenu organizirate švedski stol na kojem ćete ponuditi raznoliku hranu pa neka dijete samo izabere što želi jesti. Kad djeci date slobodu oko izbora hrane pomažete im da tijekom obroka donesu još nekoliko dobrih odluka.

Radite ono što zagovarate. Kad god ste u mogućnosti, budite uzor svom djetetu. Jedite sve vrste hrane koju želite da jedu i vaša djeca. Gledajući vas, s vremenom će i oni zavoljeti tu hranu.

Ključna je raznolikost! Raznolikost je često zaista ključna kada pokušavate djecu navesti da jedu zdravo. Što je hrana koju dijete pojede tijekom dana raznolikija, dijete će unijeti više hranjivih sastojaka i neće moći reći da je tu hranu taj dan već jelo.

Ne odustajte! Ako vaš mališan ne voli brokulu ili ribu, ne odustajte. I dalje pripremajte tu hranu i pokažite svom djetetu da u njoj uživate. Doći će trenutak kada će je i ono zavoljeti.

Tekst: I. K.
Fotografija: Profimedia

Najnovije