Ako je vaše dijete ikad dobilo impetigo, nije vam bilo svjedno. Naime, riječ je o bakterijskoj infekciji kože, koju obilježavaju mjehurići ili nakupine mjehurića, koji vrlo brzo pucaju, a potom se u sljedećih nekoliko dana vlaže te se na zaraženome mjestu počinje stvarati krasta zlatne boje. Kako ova krasta izgledom podsjeća na sirov šećer od trske, u narodu se ova bolest naziva i slatke kraste.

Ova infekcija je vrlo zarazna, a najčešće pogađa dojenčad i djecu te ako se ne uzima terapija antibioticima, zarazna je cijelo vrijeme trajanja.

Slatke krastice mogu se pojaviti bilo gdje na tijelu, a brzina kojom se bakterija širi i zahvaća nova mjesta, zahtijeva brzu reakciju i intervenciju liječnika.

Impetigo se obično povlači za dva do tri tjedna, a antibiotici mogu skratiti trajanje bolesti i spriječiti širenje na druge dijelove tijela, ali i na druge osobe. Preporučuje se izolacija djeteta iz kolektiva, pogotovo prvih 24 do 48 sati nakon što započnete liječenje antibioticima.

Što uzrokuje impetigo?

Impetigo uzrokuju jedna od dvije bakterije: streptokok grupe A (uzrokuje blagi impetigo) ili stafilokok aureus (izaziva teži oblik, a može razviti i veće količine tekućine u prištićima pa se ovi i duže zadržavaju na koži, bez pucanja). Djeca s već iziritiranom kožom ili ozljedama na njoj imaju veću mogućnost obolijevanja od impetiga. Zaraženi dio može, ali i ne mora, svrbjeti, a češanje može proširiti zarazu. Prenosi se sa zaraženog na zdravo dijete dodirom, ali i odjećom, krevetninom, ručnicima pa čak i igračkama.

Zbog više temperature i znojenja, impetigo je učestaliji ljeti, a najčešće zahvaća djecu u dobi od 2 do 6 godina. Naravno, za ljetnih mjeseci, bavljenje sportom koje uključuje fizički kontakt, primjerice nogometom ili hrvanjem, povećava rizik za razvoj impetiga.

Kako se liječe slatke krastice?

Liječnik dijagnosticira impetigo običnim pregledom, nisu potrebne laboratorijske analize kože. Potom propisuje liječenje antibiotikom, u obliku masti ili kreme, koja se nanosi direktno na zaraženi dio kože. No prije nanošenja antibiotske kreme, zaraženo područje treba isprati toplom vodom i sapunom, dobro posušiti tapkanjem čistim ručnikom ili sterilnim kompresama.

Ako se radi o težem obliku impetiga, liječnik može prepisati i antibiotik u obliku tableta. Tada je potrebno popiti cijelu kuru antibiotika do kraja, čak i u slučaju da u međuvremenu rane zacijele.

impetigo
Shutterstock 

Postoji li liječenje slatkih krastica prirodnim putem?

Kod rješavanja problema impetiga mogu vam pomoći neki prirodni pripravci, ali samo uz odgovarajuću terapiju koju vam je propisao liječnik. Također, ako planirate uz terapiju uzimati i prirodne preparate, konzultirajte se s liječnikom.

Aloja ima važnu ulogu u rješavanju slatkih krastica jer je bogata antioksidansima koji blagotvorno djeluju na zaraženo područje.

Žutika (kanadski ljutić) će vam poslužiti kao antiseptik za uklanjanje čireva i plikova.

Ulje čajevca inače (znanstveno dokazano) ima jako antibakterijsko djelovanje pa bi vam trebalo pomoći u ublažavanju neugodnih simptoma.

Kao i kod svih infekcija prouzročenih bakterijama, najbolja je prevencija redovita higijena kože. Ako dijete ima neku površinsku ranicu, nastalu raznim povredama, ubodima insekata..., potrebno je izbjegavati kontakt s prljavim noktima i rukama te ozljedu držati pod nadzorom. Naravno, često pranje ruku ‘majka’ je kvalitetne higijene pa ono treba postati svakodnevna navika vašeg djeteta.