Kad je prehrana djece u pitanju, klinci su izbirljivi i teško prihvaćaju nove okuse, a roditelji se vode strahom dobivaju li djeca dovoljnu količinu hrane. I nećemo se lagati, ali niti osuđivati, svi mi radije djeci dajemo hranu koju će pojesti, ne analizirjući sastojke, samo da ne budu gladna.

Naravno, teško je živjeti pod pritiskom i opsesivno čitati sve sastojke te se truditi djeci davati samo one namirnice koje su zdrave i usto biti pod stalnim osjećajem krivnje ako baš nismo do u detalja sve proučili. I da, neku hranu djeca mogu konzumirati povremeno i doista im se ništa neće dogoditi, ali ako se prepustimo izboru namirnica koje bi naši klinci voljeli jesti, priznajte, taj bi se izbor sveo na njih nekolicinu i baš ne bi bile niti nutritivno bogate niti stimulativne za njihov razvoj. Dapače, oni bi mogli svaki dan jesti pomfrit i gumene bombone.

Radije, neke od tih namirnica svedite na minimum i uvedite si pravilo da one ne budu na svakodnevnom jelovniku. Prema nekim anketama o prehrani djece, evo namirnica koje se često nađu na dječjem jelovniku, a trebale bi biti samo povremeni posjetitelji vašega stola.

1. Tko ne voli gumene bombone?
Ako se vratite u svoje djetinjstvo, nisu li, iskreno, gumeni bomboni nešto najbolje što ste jeli kao klinci? A vjerojatno ih obožavaju i vaša djeca. Osim što su sočni i šareni, imaju i zanimljive oblike kojima ne može baš nitko odoljeti. Iako imaju razne voćne okuse, u njima nema baš ništa od voća. Napravljeni od umjetnih sladila, ne sadrže čak niti sintetske vitamine.

2. Klinci vole sokove
Da, na svima piše da su od voća, i imaju neki udio voća, naravno. No njihov je nedostatak što sadrže i veliku količinu šećera, a zapravo ne gase žeđ. Jedino zdravo sredstvo za gašenje žeđi je voda. Mnogi pedijatri savjetuju da se djeci do prve godine života ne daju nikakvi napici osim vode i mlijeka.

3. Za doručak, pahuljice?
Iako ih propagiraju kao zdrave obroke za djecu, u njima se nalazi toliko šećera da je klincima bolje pojesti za doručak čokoladu. Unosom prevelike količine šećera u dječji organizam, već od ranih dana dolazi do poremećaja metabolizma, a osjećaj lažne sitosti dovodi do toga da djeca potom ne mogu pojesti neki drugi obrok, koji bi bio nutritivno bogatiji, jer jednostavno nisu gladna. I ne samo to, njihova se nepca navikavaju na određene okuse pa teško prihvaćaju neke druge, zdravije i prirodnije varijante hrane.

4. Hrenovke su tako mljac, a i brzo se pripremaju
Iako vam se čini da dijete u henovkama dobiva određenu količinu proteina koji bi ga mogli zasititi neko duže vrijeme, ono kroz ovakav obrok dobiva i hrpu soli, nezdravih masnoća te raznih konzervansa. K tomu, kako se dječji afiniteti prema hrani razvijaju, ovakvi umjetni okusi mogli bi im stvoriti otpor prema izvornom okusu mesa, koje je pravi izvor proteina i aminokiselina potrebnih za rast i razvoj.

5. Jogurti s raznim okusima
Jogurt je zdrava namirnica, vrlo korisna za djecu u razvoju jer, osim što je lako probavljiv, pomaže i u dobroj probavi. No jogurti s raznim okusima puni su umjetnih bojila i šećera.

6. Kokice… iz mikrovalne
Iako su ukusnije, kokice iz mikrovalne nisu tako zdrave jer mogu sadržavati i šećer i sol, a čak niti ne sadrži vlakna. Također, one su pakirane u vrećice koje mogu sadržavati razne kemikalije što se otpuštaju tijekom procesuiranja u mikrovalnoj pećnici. I… još nešto, riječ je samo o ‘praznim’ kalorijama.

7. Pomfrit, posebno u fast-food kombinacijama
Znate li da više od 27% djece ne pojede više od jedne porcije povrća na dan, a i oni koji pojedu ta se porcija kod većine njih odnosi na pržene krumpiriće. Hmmm, prženjem na visokoj temperature baš svaki nutrijent koji postoji u krumpiru – netragom nestaje, a dodajete mu masti i kancerogene nusprodukte izgaranja.

8. Lizalice, stvorene za karijes
Osim što nisu sigurne za malenu djecu, jer bi lako moglo doći do gušenja, pune su šećera, a način na koji se konzumiraju ubrzava razvoj karijesa. Naime, lizalica je u zubima i do pola sata, a u kombinaciji sa slinom šećeri ostaju još puno duže u ustima i izravno napadaju dječje zubiće.