Trovanje hranom može biti jedan od razloga zašto vaše dijete ima probavnih tegoba, a ono nastaje ubrzo nakon konzumacije onečišćene hrane. Kada je obrok, koji je dijete pojelo, kontaminiran nekom bakterijom ili njezinim toksinima, a najčešće uslijed neprimjerene pripreme i pohrane namirnica.

Salmoneloza je najčešći oblik trovanja hranom, a jela koja su posebno rizična su jaja i kolači koji se pripremaju od sirovih jaja (kremšnite, princes krafne i sl.), zatim mljeveno meso, najčešće u umaku, majoneze i jela koja sadrže majonezu (francuska salata i sl.), tartar umak, panirani, pohani odresci koji su nedovoljno pečeni te jaja općenito.

No većina ostalih bakterijskih otrovanja hranom događa se na jednak način, to jest umnažanjem uzročnika u namirnicama ili jelima, stajanjem hrane izvan hladnjaka nekoliko sati na sobnoj temperaturi.

Koji su najčešći simptomi trovanja?

Kako biste što prije pomogli djetetu, važno je prepoznati simptome trovanja. Prvi simptomi mogu se pojaviti već neposredno nakon obroka.

o mučnina
o povraćanje
o proljev
o bolovi u trbuhu
o glavobolja
o slabost, malaksalost

Mučnina u autu.jpg
Shutterstock Mučnina i povraćanje su jedan od najčešćih simptoma trovanja hranom

Kako liječiti trovanje hranom?

Obično ovi simptomi prolaze nakon nekog vremena, bez ikakve terapije, ali je važno što prije otići do liječnika, pogotovo ako dijete ne može unositi dovoljno tekućine zbog učestalog povraćanja. Ako liječnik procijeni da je postoji opasnost od dehidratacije, dobit će infuziju, a neke vrste bakterija, poput listerije, zahtijevaju upotrebu antibiotika.

Kako razlikovati trovanje hranom od želučane ili crijevne viroze?

Više je zajedničkih simptoma želučane ili crijevne viroze i trovanja hranom: grčevi u trbuhu, povišena temperatura, hladan znoj, mučnina, proljev, pad apetita, bolovi u mišićima i zglobovima, glavobolja i povraćanje.

Kako biste doznali koji je uzrok ovakvih simptoma, promislite što je vaše dijete konzumiralo unatrag nekoliko sati i doznajte je li još neko dijete ili odrasla osoba konzumiralo isto jelo ili piće. No imajte na umu da je dječji organizam osjetljiviji i da je možda drukčije reagiralo od neke odrasle osobe. Ako su se pojavili isti ili slični simptomi kod osoba koje su konzumirale istu hranu, vjerojatno je riječ o kontaminiranom obroku koji je prouzročio trovanje.

Jedina je sigurna razlika vrijeme razvoja simptoma. Kod trovanja hranom simptomi se pojavljuju unutar nekoliko sati od izloženosti zarazi, a kod želučane ili crijevne viroze treba proći 24 do 48 sati do pojave prvih simptoma. Također, vrijeme oporavka nakon trovanja hranom je znatno brže, kroz dva do tri dana, nakon što se organizam očisti od toksina, a simptomi želučane ili crijevne viroze mogu trajati i do tjedan dana.