“Iako je nikotin prirodno prisutan u voću, povrću i drugoj hrani koju svakodnevno jedemo, razine su izuzetno male, tako da nema šanse da postanete ovisni o njima. Kada konzumirate ovu hranu, male koncentracije nikotina putuju vašim crijevima i vaše tijelo ga lako probavlja. Za usporedbu, nikotinski proizvodi imaju puno veće količine nikotina koji se apsorbira u krvotok. Nikotin koji se nalazi u biljkama i hrani mjeri se u mikrogramima (µg). Jedan milijun µg jednako je jednom gramu, tako da su razine minimalne. Međutim, dobro je da ljudi razumiju što je nikotin i gdje se može pronaći“, objašnjava za The Sun Markus Lindblad, stručnjak za nikotinske proizvode i otkriva kojih 5 povrtnica sadrži male količine nikotina.

1. PATLIDŽAN
“Jedna od namirnica koja sadrži nikotin, a često se nalazi u našim jelima je patlidžan. U 1 gramu tog omiljenog povrća pronaći ćete iznenađujućih 100 µg nikotina. Međutim, trebali biste pojesti 10 kg patlidžana da biste konzumirali količinu nikotina koju ima jedna cigareta. To bi bila prilično velika musaka!”, objašnjava Markus.

shutterstock_1153678831.jpg
Shutterstock Jedan gram patližana sadrži iznenađujućih 100 µg nikotina

2. KRUMPIR
"U prosjeku, krumpir može sadržavati oko 15 µg/gram nikotina", rekao je Markus. Zeleni krumpiri sadrže veću koncentraciju nikotina (oko 42 µg/gram), ali srećom manja je vjerojatnost da ćete ih konzumirati. Međutim, ako odlučite zgnječiti krumpire ili složiti pire, koncentracija nikotina može porasti do 52 µg/gram", kaže Markus.

3. CVJETAČA
"Iako cvjetače zapravo ne pripadaju ovoj biljnoj porodici, ipak sadrže oko 16,8 µg/gram nikotina", rekao je.

4. ZELENE PAPRIKE
"Mala količina, ali jedna zelena paprika može sadržavati između 7,7 do 9,2 µg/gram nikotina", rekao je Markus.

shutterstock_607777073.jpg
Shutterstock Zelene paprike sadrže jako malu količinu nikotina

5. RAJČICE
"Nezrele rajčice obično sadrže veću koncentraciju nikotina, a kako sazrijevaju koncentracija ima tendenciju pada. Prosječna rajčica koju ćete pronaći u supermarketu vjerojatno sadrži oko 7,1 µg/gram nikotina”, kaže Markus.