Djeca se ne rađaju s niskom razinom samopouzdanja, nego, kako odrastaju, tako im se formira 'slika o sebi' na koju utječu razni vanjski faktori. Samopouzdanje im vrlo brzo može narasti, ali isto tako još brže se srušiti ako su izložena negativnom okruženju. Sljedećih 7 faktora mogu itekako utjecati na rušenje samopouzdanja vašeg djeteta.

1. Kritiziranje - Poruke koje šaljemo djeci i rečenice koje im govorimo te način na koji ih govorimo utječu na formiranje njihove slike o sebi. Kada roditelji ili neke druge osobe s autoritetom, kao što su nastavnici, treneri, odgajatelji, svojim riječima djecu izlažu oštrom kriticizmu, zapravo narušavaju njihovo samopouzdanje.

2. Neuključeni roditelji - Studije su pokazale da kvalitetno provedeno vrijeme roditelja s djecom utječe na njihovo samopouzdanje. Također, ako uopće ne provodite kvalitetno vrijeme s djecom, možete im ozbiljno narušiti samopouzdanje i kod njih stvoriti određenu nesigurnost u vlastitu vrijednost. Ako roditelji ne nalaze vremena za svoje dijete, ono pretpostavlja da im nije važno i osjeća se zapostavljeno.

3. Pretjerana očekivanja - Kako djeca odrastaju, tako odrasli sve više očekuju od njih. U većini slučajeva, djeca se osjećaju obavezna ispuniti ta očekivanja, što uzrokuje blagu anksioznost ako osjete da ih nisu zadovoljila. Kada se to događa, dječje samopouzdanje sve je niže. Studija objavljena u Journal of Experimental Child Psychology otkriva da djeca koja nakon svake učinjene aktivnosti dobivaju samo kritike, ili koja se osjećaju da su roditelji razočarani njima, imaju jako loše mišljenje o sebi.

roditelji-i-djeca-u-prirodi.jpeg
Shutterstock Kvalitetno provođenje vremena s djecom utječe na njihovo samopouzdanje

4. Uspoređivanje s drugima - Djeca se počinju uspoređivati s drugom djecom u dobi od 6 do 11 godina, a jedan je od razloga za to je što se žele uklopiti u kolektiv i pronaći svoje mjesto među vršnjacima. Nažalost, njihovo je samopouzdanje na udaru ako se nađu u krugu kontinuiranog uspoređivanja s drugima.

5. Loš uspjeh u školi - Kako bi se što bolje uklopila među svoje vršnjake i dobila priznanje odraslih, mnoga djeca žele biti uspješna u školi. No kada se to ne dogodi, osjećaju kako je to pokazatelj njihove vrijednosti kao osobe, što direktno utječe na njihovo samopouzdanje.

6. Zdravstveno stanje - Različita zdravstvena stanja, kao neka kronična bolest ili neka fizička i motorička nemogućnost, mogu prouzročiti nisku razinu samopouzdanja. Nažalost, na ove je uvjete teško utjecati, ali preporučuje se takvu djecu izložiti druženjima s različitim ljudima, upoznati ih s djecom koja imaju slične probleme, kako bi se naučila nositi sa svojim teškoćama na psihički zdrav način.

7. Bullying, trauma ili zlostavljanje - Dakle, tjelesno, seksualno i emotivno zlostavljanje u vrhu su faktora koji utječu na stvaranje niske razine samopouzdanja. Zapravo, ne samo što djeca potpuno izgube samopouzdanje nego prestaju vjerovati drugim osobama. Bullying i zlostavljanje kod djece-žrtava uzrokuju osjećaj srama koji, pak, narušava pozitivnu sliku o sebi. Čak i ako je takva situacija vrlo kratkog vijeka, u djetetu će proizvesti traumu koja traje godinama i za čije je rješavanje potrebna stručna pomoć psihologa.

zlostavljano dijete
Shutterstock Bullying i zlostavljanje kod djece-žrtava uzrokuju osjećaj srama koji, pak, narušava pozitivnu sliku o sebi

Tekst: S. M.