POSEBNA LJUBAV KOJU JE TEŠKO OPISATI: Što svako dijete treba čuti od svojih baka i djedova?

Odnos djeteta s bakom i djedom neprocjenjiv je i važan za djetetov razvoj.

Shutterstock

Biti nečija baka ili djed nevjerojatno je iskustvo, jednako kao što je predivno biti nečiji unuk ili unuka. Ljubav i podršku koju dobijemo od baka i djedova pamtimo dok smo živi, a odnos je to koji se sasvim razlikuje od onoga kojeg imamo s roditeljima. Bake i djedovi nisu naši primarni odgojitelji pa su samim time i opušteniji. Svoje unuke obogaćuju na toliko načina, pričama iz svoje mladosti, zanimljivim vještinama kojima ih uče, a ponajviše posebnom vrstom ljubavi i podrške. Evo što bi svaki unuk trebao čuti od svoje bake ili djeda. 

Voljen si i vrijediš

Unuci su bakina i djedova velika ljubav i važno je da to u svakom trenutku znaju. Snažna veza između baka, djedova i unuka poboljšava opće zdravlje i smanjuje simptome depresije i kod jednih i kod drugih.

Govorite im da ih volite i pokazujte im to u svemu što za njih činite. Nerijetko mislimo da se to podrazumijeva, ali djeci trebamo govoriti da ih volimo. Zanimajte se za njihove interese, pitajte ih pitanja, slušajte njihove priče i budite prisutni kad su s vama. Tako im pokazujete da su vam vrijedni i da uživate u njihovom društvu. 

U redu je pogriješiti

Vaši unuci trebaju znati da je u redu pogriješiti i da svi ponekad griješe pa čak i vi. No isto tako trebaju znati da im pogreške mogu služiti za učenje. Važno je kako na njih reagiraju. Pogreške su jedan od najboljih načina za učenje i osobni razvoj.

Ipak, kad s unucima razgovarate o disciplini i pogreškama, ne zaboravite na odgojni stil koji provode njihovi roditelji jer je pitanje discipline često razlog prepirki između roditelja i baka i djedova pa je važno da ste na istoj strani.

Slobodno s unucima podijelite i neku priču o vašim pogreškama i lekcijama koje ste iz njih izvukli.

Pexels 

Nikad nisi premlad ili prestar da naučiš nešto novo

Savjet da učenje nikad ne prestaje vrijedi zlata. Budući da iza sebe imate godine, iskustvo i mudrost, svjesni ste koliko se svijet neprestano mijenja i koliko je važno ostati znatiželjan i biti otvorenog uma.

Budite im primjer u tome. Neka vide kako učite nove stvari, istražujete i sakupljate zanimljive informacije. Učiti s unucima možete i kroz igru, a ono što će im sigurno ostati u pamćenju je vrijeme u kojem ste ih učili određenim konkretnim vještinama. 

Ponosimo se tobom

Unuci trebaju čuti da se ponosite njima. Trebaju znati da je vaša ljubav i podrška bezuvjetna. Čak i kad pogriješe, vi ste tu za njih. Ovo će ih osnažiti i pomoći im da nastave raditi prave stvari. Također, vaš iskaz ponosa je znak da ste zainteresirani za njihov život i ono čime se bave.

Nemojte ih uspoređivati s drugima, a pogotovo s njihovom braćom, sestrama ili rođacima. Fokusirajte se na njihova postignuća.

Pexels 

Vjeruj svojim osjećajima

Djeca trebaju znati koristiti razum, preispitivati stvari i ponekad biti skeptični no slušanje unutarnjeg osjećaja još je važnije. Intuicija nam pomaže da donosimo bolje odluke u svim područjima, posebno u odnosima.
Potičite svoje unuke da nauče prepoznati znakove koje im šalje njihov unutarnji glas, osjećaj u trbuhu koji nikada ne vara.

U redu je ne biti u redu

U redu je biti ranjiv, pokazati sve svoje emocije i ne biti u redu. Poruka je to koju vaši unuci trebaju čuti koliko god je puta potrebno. Možda se u vrijeme vašeg djetinjstva to nije potenciralo, ali danas je situacija drugačija i svjesni smo koliko je važno biti u kontaktu sa svojim emocijama, od najranije dobi.

S nama uvijek možeš razgovarati

Vaši bi unuci trebali osjećati i znati da vam se uvijek mogu obratiti za savjet, razgovor ili tražiti pomoć. Potičite ih da s vama mogu otvoreno razgovarati o svemu, ali ih ohrabrite da o velikim temama i emocijama uvijek prvo pokušaju razgovarati s roditeljima.

Poštujte njihovu privatnost i ne forsirajte razgovore, ako oni to ne žele. Izbjegavajte im držati lekcije o prikladnom ponašanju već ponudite otvoreni razgovor i zajedno pokušajte pronaći realna rješenja.