OVO JE BILA NJIHOVA AVANTURA: S dvogodišnjacima u 7 dana pretrčali, propješačili i biciklirali 150 km

Željeli smo inspirirati tate svijeta da na zdrav način provedu vrijeme sa svojom djecom, kaže tata Marino, jedan od inicijatora Dadathlon obiteljskog festivala.

Daddyhod Europe

Za zdrav razvoj djeteta važni su i mama i tata, a vrijeme zbližavanja s djetetom je ono ‘jedan na jedan’, tijekom kojega se gradi međusoban odnos koji ostavlja duboke pozitivne tragove na dječje samopouzdanje i sjećaj samovrijednosti. 

Za kvalitetan odnos, potrebno je prije svega kvalitetno provedeno vrijeme, a da bi dijete postalo jednoga dana osoba sa razvijenim samopoštovanjem, potrebno je da ima lijepa sjećanja na svoje djetinjstvo i vrijeme provedeno s oba roditelja.

Ovaj put želimo predstaviti jednu lijepu i hvale vrijednu inicijativu dvojice očeva, Marina i Thomasa, a riječ je o Dadathlonu, utrci koja se održava na Krku, u kojoj sudjeluju očevi sa svojom djecom. Utrka je virtualna, a prvi je put organizirana prošle godine, i u njoj je tada sudjelovalo čak 500-injak tata iz 26 zemalja svijeta. Što znači da je utrka virtualna? Utrka je prava, ali tate biraju vrijeme, mjesto i duljinu staze.  

Daddyhod Europe Dadathlon Run

Inače, iza ove utrke stoji neprofitna organizacija Daddyhood Europe, a ove je godine natjecanje dobilo i potporu iz EU fondova te će biti podignuto na jednu višu razinu na čak tri lokacije - u Hrvatskoj, Nizozemskoj i Bugarskoj. U Hrvatskoj će se održati u sklopu obiteljskog festivala u Puntu na otoku Krku.

Kako su Marino i Thomas s dvoje dvogodišnjaka obišli Krk?

No iza cijele ove zanimljive priče, stoji još zanimljivija priča o dvojici očeva koji su inicijatori ovoga projekta, a koji su ‘na svojoj koži’ željeli iskusiti avanturu sa svojom dvogodišnjom djecom. U želji da motiviraju ostale tate na kvalitetno provođenje vremana s djecom, kroz sport i u prirodi, prošle su godine u kolovozu odlučili sa svojom dvogodišnjom djecom obići otok hodajući, trčeći i na biciklima. Dakle, u 7 dana, na zabavan i opušten način, sa svojim su klincima prešli čak 150 km na otoku Krku.

Za ovaj eksperimentalni pothvat tata Marino i tata Thomas sakupili su financijska sredstva od turističkih zajednica i lokalnih ugostitelja, s djecom su spavali u kampovima, negdje u hotelima, a kažu da im je to bilo iznimno lijepo iskustvo međusobnog zbližavanja. Iako vam se možda čini napornim s dvogodišnjacima prehodati, pretrčati ili biciklirati 150 km u 7 dana, Marino i Thomas su svoje dnevne rute pažljivo planirali s obzirom na ritam svoje djece.

‘Ujutro bismo krenuli pješačiti ili trčati s djecom u kolicima. Zaustavili bismo se na kupanju, a kada bi bilo vrijeme za spavanje, djecu bismo stavili u prikolice za bicikle, a ona bi spavala dok bismo mi vozili bicikle. Bilo je izazovnih situacija, ali puno manje nego što bi to možda bilo u kući. Igračke nismo nosili, ali djeci je bilo zabavno. Boravili smo u prirodi, išli smo na kupanje, djeca su se igrala s onim što bismo našli u prirodi’, priča nam tata Marino.

No mislite da mame nisu željele ići u ovu avanturu. Jesu, naravno, ali Marino i Thomas su inzistirali da sami budu s djecom i da to bude samo njihovo vrijeme, dok mame mogu pronaći vrijeme da rade ono što žele i vole, da se odmore i opuste.

I da ne mislite da su se Marino i Thomas samo tako upustili u ovu avanturu. Marino, koji radi u Belgiji, prije pothvata s dvogodišnjom kćeri, čak je 6 puta dolazio na Krk, nekoliko je puta biciklom obišao otok kako bi utvrdio sigurnu stazu koja nije prezahtjevna za proputovanje s djecom.

Projekt je planiran 6 mjeseci, dolazio sam iz Belgije u nekoliko navrata. Cijeli sam otok Krk obišao biciklom nekoliko puta kako bih pronašao najsigurniju i najljepšu stazu koju očevi mogu proći sa svojom djecom’, kaže tata Marino.

Zar nisu tata Marino i tata Thomas motivacija da se i vi sa svojom djecom priključite ovogodišnjem Dadathlon RUN-u, provedete zabavno, zdravo i aktivno vrijeme, zbližite se i zajedno pobijedite izazov.