Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Poklon s pričom – Story Super Božić sa Superseniorima ‘To je najmodernija generacija u najboljim godinama’

Na konferenciji za novinare održanoj u utorak 21. studenoga predstavljen je projekt „Poklon s pričom – Story Super Božić sa Superseniorima” nastavak prošlogodišnjeg uspješnog projekta “Poklon s pričom”, koji prije svega ističe važnost ...

Projekt „Poklon s pričom – Story Super Božić sa Superseniorima” nastavak je prošlogodišnjeg uspješnog projekta Adria Medije „Poklon s pričom“ pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović i gradonačelnika grada Zagreba Milana Bandića, a u njemu i ove godine sudjeluju brojne osobe iz javnog života i građani Republike Hrvatske.

Ideja ovogodišnjeg projekta je kroz scenografiju, gastronomsku i edukativno-zabavnu ponudu uključiti građane svih dobi, posebice starije i djecu, u razne aktivnosti, a osim toga, ove godine će osobe iz javnog života svoje poklone – ručno izrađene kuglice za bor – darovati Superseniorima. Kuglice će biti izložene tijekom Adventa, a moći će se i zamijeniti za donaciju, čiji cijeli iznos ide Zakladi Zajednički put – za različite modele pomoći i rada sa starijim osobama. Ono što se ovom akcijom prije svega želi poručiti jest želja za aktivnim uključivanjem osoba starije životne dobi u svakodnevicu te omogućavanje da budu što aktivniji i imaju što bogatiji i bolji život.

Milan Bandić, Romana Galić, Ines Vrban, Ivona Čulo i Tomislav Madžar

‘Oni su mudriji, topliji i emotivniji’

Generalna direktorica tvrtke Adria Media Zagreb, Ivona Čulo, detaljnije nas je upoznala s idejom iza projekta „Poklon s pričom“:  „Ponosna sam što je naš, sad već tradicionalni projekt, ‘Poklon s pričom’ ove godine posvećen Superseniorima, osobama starije životne dobi koji zaista zaslužuju svu našu pozornost i skrb jer, osim što su stariji od nas, nisu nimalo drugačiji i imaju iste želje i potrebe kao i svi drugi članovi društva, a nažalost, prečesto ih marginaliziramo. I to bez ikakvih razloga, jer oni su mudriji, s puno više iskustva, topliji, emotivniji, uvijek su na raspolaganju da nam pomognu, a najmanje što im mi možemo dati zauzvrat jest omogućiti im da budu što sretniji. Stoga nam je izuzetna čast što se ovaj projekt odvija pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović. Hvala Gradu Zagrebu, na čelu s gradonačelnikom Milanom Bandićem, što su prepoznali našu inicijativu te Turističkoj zajednici Grada Zagreba na potpori, a posebno me veseli što će i ove godine puno osoba iz javnog života sudjelovati u ‘Poklonu s pričom’ te donijeti svoje ručno izrađene kuglice za bor koje će biti izložene tijekom Adventa. One će se moći zamijeniti za donaciju, čiji cijeli iznos ide Zakladi Zajednički put za različite modele pomoći i rada sa starijim osobama. Pozivam stoga sve da dođu u Preobražensku i zabave se s nama! Mi ne brojimo godine nego osmijehe!“

„Zaklada Zajednički put kontinuirano podiže kvalitetu života starijih osoba Grada Zagreba uključujući ih u zajednicu. Izrazito smo ponosni i počašćeni što sudjelujemo u ovom zajedničkom projektu „Poklon s pričom – Story Super Božić sa Superseniorima“ za kojeg vjerujemo da će pridonijeti osvještavanju javnosti o potencijalima koje starije osobe imaju i kojima doprinose boljitku zajednice. Osim potencijala i kapitala starije osobe imaju i svoje specifične želje i potrebe s kojima smo kao društvo nedovoljno upoznati. Blagdansko vrijeme je vrijeme kada se nadamo da će vječni Supersenior Djed Mraz ispuniti naše želje, a ovim projektom želimo omogućiti da želje seniora zaista budu ispunjene“, rekla je upraviteljica Zaklade Zajednički put, Ines Vrban te dodala: „Već osam godina radimo, ovo je naša treća javna kampanja. Radimo sadržaje za starije osobe i seniori će imati priliku pokazati sve što se radi u Senior Centru, ali ne samo Zagrepčanima nego i stranim turistima koji se tu nalaze“.

‘Trebamo svi sudjelovati i promijeniti naše društvo’

Posebni savjetnik Predsjednice Kolinde Grabar Kitarović dr.sc. Tomislav Madžar također je iskazao podršku projektu u ime Predsjednice, pod čijim se visokim pokroviteljstvom projekt i ove godine održava. „Kada je ove godine došla inicijativa od Adria Medije ‘Poklon s pričom’ Predsjednica ju je s radošću prihvatila iz više razloga. Jedan od razloga je što je prošlogodišnja akcija bila prekrasna, uljepšala je advent koji je proglašen najboljim u Europi. Predsjednica se također uključila poklanjanjem Startasica i svojom prisutnošću. Stoga vjerujem da će se i ove godine uključiti u projekt. Osobe starije životne dobi su osobe kojih ima oko milijun, dakle svaka četvrta spada u stariju životnu dobu. Zbog takve demografije moramo prema njima biti izuzetno empatični i suosjećajni. Zato je ovakva akcija hvalevrijedna. Trebamo svi sudjelovati i promijeniti naše društvo da bude bolje za sve nas i, ponajviše, bolje za naše umirovljenike”, rekao je Madžar.

Gradonačelnik grada Zagreba, Milan Bandić na samom kraju press konferencije zahvalio se organizatorima na doprinosu ovogodišnjem programu Adventa te pozvao sve građane da se aktivno uključe, kako u aktivnosti koje će im „Poklon s pričom – Story Super Božić sa Superseniorima” pružiti, tako i u doniranje sredstava koja će se prikupljati tijekom Adventa u Preobraženskoj ulici za daljnji rad Zaklade Zajednički put: „Naziv ‘osobe starije životne dobi’ u Zagrebu je prošlost. To je najmodernija generacija Zagrepčana u najboljim godinama. Ne zato što ja tu pomalo spadam, nego zato što to najljepše psihološki zvuči za naše seniore. Ova akcija ima samo jedan cilj – kako uključiti naše starije sugrađane u zajednicu da budu aktivni. Za naše sugrađane u najboljim godinama se rade ovakve stvari da budu najbolja generacija građana“.

Ivona Čulo, generalna direktorica Adria Medije i Tomislav Madžar, posebni savjetnik predsjednice RH

‘Građanima kojima želimo podići kvalitetu života’

Pročelnica gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, Romana Galić, izjavila je: „Ako mediji ne poprate puno toga, naši stariji uopće ne znaju da se takvo nešto događa. Radimo za naše sugrađane, želimo napraviti puno više i puno bolje. Ovo je samo nastavak svega onoga što radimo za osobe starije životne dobi koje su u fokusu socijalne politike u gradu Zagrebu. Želimo pokazati da su oni za nas građani kojima želimo podići kvalitetu života. Više od 10 godina radimo za naše starije sugrađane preko raznih akcija, a ovo je samo jedan nastavak te naše priče”.

Posebno iznenađenje na kraju konferencije bio je i posjet najpoznatijeg Superseniora, Djeda Mraza i njegovog sina. Djed Mraz je zahvalio organizatorima što je ovogodišnji program posvećen njegovim vršnjacima te pozvao sve građane, a pogotovo Superseniore da svoja pisma sa željama za poklone povodom božićnih blagdana ubace u njegov poštanski sandučić koji će biti smješten u Supercaffeu, a on će se potruditi što više želja ispuniti.

Na press konferenciji u Preobraženskoj ulici danas je nazočilo i mnoštvo poznatih osoba. Tako su na predstavljanju projekta „Poklon s pričom – Story Super Božić sa Superseniorima“ bili i voditeljica Ana Miščević, glumac Goran Grgić, voditeljica Korana Gvozdić, modna agentica Tihana Harapin Zalepugin, voditeljica Antonija Blaće, glumica Ana-Marija Percaić, model i voditelj Dean Pelić, glumica Natalija Đorđević, književnica Sanja Pilić, modna dizajnerica Martina Felja, dizajneri Ivan Tandarić i Aleksandar Šekuljica (ELFS), dizajnerica Marina Lacković-Matić i brojni drugi.

Prošle godine projekt je podržalo više od 50 osoba iz javnog života, među kojima Miroslav Ćiro Blažević, Severina, Marko Tolja, Ivan Vukušić, Nevena Rendeli Vejzović, Sandra Perković, Marijana Batinić, Aleksandra Dojčinović, Elfsi, Nenad Sovilj, Tarik Filipović, Boris Banović, Daniela Trbović i brojni drugi.

Tekst: M.D., A.G., A.S.

Foto: Robert Gašpert

Najnovije

Najpopularnije