Bili smo na Becutanovoj radionici za roditelje na kojoj su poznati domaće tate otvoreno razgovarali o očinstvu. Mirna Medaković moderirala je opušten razgovor, a uz dr. Natka Becka, chefa Stjepana Vukadina, glumca Fabijana Pavla Medvešeka i prvog brend ambasadora Becutana - Tarika Filipovića, bila je i pedijatrica dr. Diana Puževski, koja je osim stručnih savjeta, dodala i svoja iskustva majčinstva.

Teme su bile od porođaja, prvih dana i prve godine s bebom, o očinstvu, ali i odnosu s partnericom, o tome što misle o majkama, kućanskim poslovima te o tome kako su se njihovi muški prijatelji i okolina ponašali prema njima kad su postali tate. Jedno od važnih pitanja koje je ova rasprava otvorila bilo je i pitanje očinskog i roditeljskog dopusta.

Tarik: Zabavljao sam sve na porodu

Tarik Filipović otac je dvojice sinova, a prisjetio se i porođaja svog mlađeg sina prije 16 godina. "Bio sam na porođaju, sve sam snimio, a uz to sam zabavio i druge rodilje tamo, odglumio sam ulogu života! Naša babica je još godinama prepričavala što sam sve uspio napraviti u tih 6 sati", ispričao je te se našalio da je prva fotografija njegove supruge Lejle, njega i sina Armana jako smiješna jer od njih troje svatko ima drugačiju boju lica.

Fabijan Pavao Medvešek također je bio na porodu i kaže da mu je drago što je bio jer "ti nitko ne može ni približno objasniti kako je to kad dobiješ dijete". Stjepan Vukadin je priznao da inače nikad ne plače, ali prvo dijete supruga je rodila u vrijeme pandemije pa nije mogao prisustvovati porođaju. "Kad je poslala sliku, suza mi je krenula".

Poznati domaći tate Filipović, Vukadin, Beck, Medvešek o očinstvu
Natkica&co. Studio/� 2024 Natkica&co. Studio, all rights reserved. 

Stjepan: Da sam znao da je toliko lijepo biti tata, ranije bih imao dijete

Stjepan Vukadin otac je trogodišnjeg sina, a prije mjesec dana dobio je drugo dijete, kćer. Imao je 28 godina kad je postao tata i kaže: "Da sam znao da je to toliko lijepo, i ranije bih imao dijete. Ne može se sve u životu posložiti".

Ispričao je da je imao sreću koristiti 15-ak slobodnih dana od posla kako bi bio sa svojom suprugom kod kuće s novorođenčetom.

Budući da je poznato da kuhari rade do kasno navečer, Stjepan kaže da je s prvim djetetom ipak supruga preuzela veći dio posla.

"Teže je s drugim djetetom jer treba paziti na starije, jer svi su oko bebe sad. Ja sam zadužen za njega i sada imamo naše muške razgovore", kaže chef, a na pitanje kuha li kod kuće, kaže da profesionalni kuhari ne vole kuhati kod kuće, ipak on puno brže skuha pa mu nije teško sudjelovati i u kuhanju.

Inače ovaj Dalmatinac potječe iz velike obitelji, sa šestero braće i sestara. "Uvijek se sjetim kako je bilo mojoj mami", priznaje ovaj tata i kaže da mu je prirodno bilo držati bebu, a razlog je možda i jer ima braću i sestre koji su čak 15 godina mlađi od njega.

Fabijan: Da mogu vratiti vrijeme, bio bih još više s djetetom, možda bih dao otkaz

Fabijan, čiji je sinčić navršio godinu dana početkom ove godine, kaže da nije sasvim zadovoljan vremenom koje je provodio s bebom. "Mogao sam više. Da mogu vratiti vrijeme možda bih dao otkaz i još više bio s djetetom", priznaje glumac i mladi tata, no svi ostali sugovornici utješili su ga da je normalno tako se osjećati, ali da je sigurno napravio najbolje što je znao i mogao.

Dr. Beck: Moja medicinska diploma ne vrijedi u mojoj kući

Iako je liječnik po struci, dr. Natko Beck kaže da otkad je dobio dijete, njegova diploma apsolutna ne vrijedi u njihovoj kući, ali priznaje da mu nijedna dijagnoza nije bila pogrešna. No njegova supruga ipak više vjeruje njegovim kolegama liječnicima. 

Njegova kći ima devet godina, a tata se prisjetio najljepših trenutaka s njom. "Iako sada volim razgovarati s njom o raznim temama, jedno od najdražih vremena s njom bilo mi je kad je bila beba i kad sam je nosio u nosiljci i šetao s njom i našim psom po Maksimiru."

DSC_5134.jpg
Natkica&co. Studio/� 2024 Natkica&co. Studio, all rights reserved. 

Jedna od važnih tema o kojima se razgovaralo su roditeljski dopust, odnosno očinski dopust te je li tatama i dalje neugodno uzimati ga i je li u našem društvu još uvijek briga o djeci kao i kućanskim poslovima - mamina.

Mame, ostavite djecu mužu cijeli vikend, pogotovo muževima koji se žale da su umorni

Dr. Puževski kaže da manje od 20 posto tata uzima očinski dopust u Hrvatskoj no neke stvari se ipak mijenjaju jer sve više očeva dolazi na pregled kod pedijatra i sistematski dok je u prošlosti dolazilo više baka. Pedijatrica s dugogodišnjim iskustvom inače je mama troje djece, a sada je baka i za bake i djedove kaže da je to tek čista ljubav i puno veća opuštenost nego kad si roditelj.

"Muškarci su po prirodi inertniji, treba ih potaknuti da se uključe. Savjetujem mamama da ponekad ostave djecu mužu cijeli vikend, pogotovo muževima koji se žale da su umorni i odu na spa vikend. Prije nego sam imao djecu nisam znao što je umor. Volio bih da muškarci preuzmu dio brige u ta 24 sata", savjetuje dr. Beck.

Tarik je dodao da smatra da su žene puno pribranije, naime, on je uvijek u strahu i paničari oko temperature, bolesti. Što se tiče podjele na muške i ženske poslove, smatra da je sve stvar dogovora. "Veći je teret na ženama, pravi muškarac bi trebao biti tu 24h na raspolaganju", dodaje, a s ovom tvrdnjom slaže se i Stjepan Vukadin.

"Ne znam odakle majkama dolazi ta snaga, majčinstvo je neplaćeni posao 24 sata dnevno. Mi očevi moramo im biti na raspolaganju", rekao je i poručio svim majkama: "Mame, mi tate smo uvijek tu za vas, sve što radimo radimo za vas. Nemojte zaboraviti da ste nam vi na prvom mjestu".