Iako je majka ona koja nosi i rađa, dijete ima dvoje roditelja. Tate su važni od prvog dana, kao podrška tijekom trudnoće do prvih dana s bebom te kroz odgoj djeteta u kojem imaju posebno važnu ulogu. U Hrvatskoj se na dan svetog Josipa, 19. ožujka obilježava dan očeva. 

Logično je i puno istraživano koliko trudnoća, porođaj i majčinstvo mijenjaju ženski mozak, ali očinstvo utječe i na muškarca. Naime, stručnjaci su utvrdili da nakon rođenja djeteta muškarci prolaze kroz značajne neurološke i hormonske promjene - slične onima koje doživljavaju i majke!

Kako očinstvo utječe na tatin mozak

Briga o bebi mijenja mozak muškarca na način da mijenja i kognitivno i emotivno ponašanje. Kad dobije novorođenče, mozak oca sve više liči na mozak majke. Jedno istraživanje pokazalo je da muškarci koji njeguju svoje mališane na skeniranjima mozga bilježe zanimljive rezultate. Naime, u njihovom slučaju, dijelovi mozga zaduženi za obradu emocija i društveno razumijevanje su izrazito aktivni nakon što beba postane dio njihovog života.

Kako očinstvo mijenja muškarca, utječe na tatin mozak, hormone i što je očinski instinkt
Shutterstock Najveći broj mama je rekao da je prva riječ njihovog djeteta bila 'Tata'

Što se događa s očevim hormonima

Trudnoća, porođaj i dojenje izazivaju smanjeno ili pojačano lučenje određenih hormona kod žene, ali su znanstvenici utvrdili da se nešto slično odvija i u tijelima muškaraca iako oni ne nose i hrane bebu svojim tijelom poput majki.

Istraživanja čiji su sudionici bili i ljudi i pripadnici životinjskog svijeta pokazala su da muškarci koji su se ostvarili u ulozi roditelja imaju više oksitocina, estrogena, prolaktina i glukokortikoida, a stručnjaci navode da do ovog povećanja dolazi zahvaljujući kontaktu s bebom i njenom majkom.

Uloga oksitocina u odnosu tate i bebe

Već spomenuti oksitocin, koji se još naziva i hormonom ljubavi, potiče očeve da više brinu o bebi, da se uključe u igru s njima, a mališani im odgovaraju jednakom ljubavlju.

Postoji li očinski instinkt?

Opće je poznat majčinski instinkt koji pomaže mamama da prepoznaju kada plač znači da je beba gladna, kada da je nešto boli, a kada da je pospana. Međutim, znanstvenici su utvrdili da se i tate znaju povezati sa svojom djecom na taj način: jedno istraživanje je pokazalo da čak 90 posto očeva prepoznaje značenje plača bebe!