Očekujete li rođenje djevojčice u svibnju, a još se niste odlučili za ime, možda bi vam se svidjelo ime Maja. Državni zavod za statistiku objavio je zanimljivosti o ovom vrlo čestom imenu u našoj zemlji.

"Ne znamo jesu li dobile ime po mjesecu u koji smo zakoračili, ali znamo da je ime Maja bilo itekako popularno prije četrdesetak godina", napisali su uz objavu na kojoj su naveli da je prema Popisu 2021. u Hrvatskoj bilo 19 416 osoba s imenom Maja, dok je tijekom 1980-ih godina rođeno 41,1 % Maja.

Saznajte koja su najčešća imena u vašoj generaciji na interaktivnoj karti Hrvatske u posljednjih 100 godina.

U sad već nostalgičnim osamdesetima bio je popularan crtani film o pčelici Maji koji su voljele generacije klinaca, a svi su poznavali barem jednu Maju.

Nestvarno lijepa, božica proljeća i prirode

No možda niste znali koje je njegovo značenje i da je riječ o vrlo starome imenu koje je bilo omiljeno u raznim drevnim kulturama. Ono dolazi najvjerojatnije iz sanskrta, izumrlog jezika koji se govorio na području Indije, a kojim su napisane mnoge istočnjačke svete knjige. Na sanskrtu Maja znači 'iluzija, sanja, nestvarno i nerealno'. Ako krenete s ovim značenjem i pripišete ga ženskoj osobi koja nosi ovo ime, ono dobiva novo značenje: 'ona koja je nestvarna, lijepa kao san, toliko lijepa da je nerealna'.

Možda je tako neki putnik donio ovo ime u staru Grčku jer ondje je ono pripisano grčkoj božici, koja je majka božanstva Hermesa, a nju je također krasila nadzemaljska ljepota i zapisana je u mitologiju kao 'Maia'.

Kada su sva drevna imena u pitanju, niti Rimljani nisu mogli ostati bez svoje Maje pa se tako naziva njihova božica proljeća i prirode.

U našim je krajevima isprva Maja bila samo skraćenica od imena Marija, ali u posljednjih tridesetak godina na ovo se ime gleda, u njegovu smislu i značenju, kao na samostalno. Zanimljivo je što je ime Maja (u obliku Maya ili Maia), popularno i u Australiji i na Novom Zelandu, ali ondje ima značenje 'palma' ili 'palmino drvo'.