Umirivanje razdražljive i uzrujane djece ponekad može biti vrlo izazovno za roditelje. Ovakve situacije s vremenom nisu ništa lakše, ali postoji nekoliko korisnih savjeta koje roditelji mogu isprobati.

Možda ovi savjeti neće djelovati odmah pri prvom pokušaju, ali mogu pomoći roditeljima izdvojiti što djeluje, a što ne djeluje kod njihove uzrujane djece.

Potrudite se ostati pribrani

Vjerujemo da je ponekad teško, ali pokušajte ostati pribrani kada je vaše dijete uzrujano. Vaša pribranost djetetu dat će osjećaj sigurnosti i potaknuti ga da se i samo smiri jer će kopirati vaše ponašanje.

Dajte im do znanja da razumijete kako se osjećaju

Prepoznajte i poštujte osjećaje svoje djece. Dajte im do znanja da je prihvatljivo osjećati se nezadovoljno ili loše, ali da se s vremenom moraju smiriti. Nemojte ih koriti zbog toga što su uzrujani, pomozite im razumjeti svoje osjećaje i zašto se tako osjećaju.

Tko su meduza roditelji i što možemo od njih naučiti o odgoju djece?
Shutterstock Tko su meduza roditelji i što možemo od njih naučiti o odgoju djece?

Budite tu za njih

Roditelji ponekad nisu ni svjesni koliko fizički dodir znači djetetu. Kada su uzrujani, zagrlite ih, potapšajte po leđima ili primite za ruku. Ova mala gesta puno će im značiti i bit će sigurni da u vama imaju osobu kojoj se uvijek mogu obratiti kada im se događa nešto loše.

U komunikaciji koristite umirujući i utješni ton

Kada razgovarate s uzrujanim djetetom, koristite miran i nježan ton. Ovakva smirena komunikacija može im pomoći da se osjećaju opuštenije i pokazat će im da ste njihova najveća podrška. U suprotnom, dajete im do znanja da ne razumijete ili ne želite razumjeti njihove osjećaje i razlog uzrujanosti.

Pokušajte im odvratiti pozornost

Odvedite djecu u igraonicu ili na aktivnosti koje će im skrenuti misli s onoga što ih uznemiruje. Opcije su različite, od igranja na igralištu ili u igraonici, do čitanja omiljene knjige, crtanja ili igranja s najdražom igračkom. Aktivnosti koje vole raditi gotovo će ih sigurno smiriti, a onda možete s njima razgovarati o tome što je uzrokovalo takvo ponašanje.

Naučite ih tehnike disanja

Podučite djecu osnovnim tehnikama dubokog disanja. Ova će vještina pomoći im da se smire i u budućnosti bolje kontroliraju emocije. Ako savladaju ovu vještinu, bit će lakše vama kao roditeljima, ali i njima jer će znati kako sami sebe smiriti.

Utvrdite što je dovelo do ovakvog ponašanja

Kad se dijete jako uzruja i ima emotivnu reakciju, važno je da roditelji odrede što je uzrokovalo takvo ponašanje. Razumijevanje onoga što djetetu izaziva tjeskobu može pomoći u rješavanju temeljnih problema i spriječiti njihovo pojavljivanje u budućnosti.

izvor: index.hr