Ako prepoznate i priznate djetetove emocije moći ćete umiriti dijete koje ima izljev bijesa. Tako barem tvrdi psiholog Justin Coulson koji otkriva i što točno napraviti u toj situaciji.

“Roditelji često preskoče disciplinirati dijete ili ga zamole da prestane ili da se smiri u nadi da će ih dijete poslušati i zašutjeti, ali nitko tko je uznemiren, pa čak ni roditelji, ne želi čuti tako nešto”, objasnio je psiholog i otac šestero djece Justin Coulson.

Djelotvoran način da umirite dijete, ističe, je prepoznati i priznati djetetove emocije.

"Ako nešto možete imenovati, onda to možete i ukrotiti. Zamislite da vas nešto uznemiri i partner vam kaže da se smirite, a vi kipite od bijesa. Vjerovatno biste još više poludjeli. Ako nekoga treba smiriti, prvo imenujte emociju koju osjeća. Tako će se osjetiti shvaćeno i moći će i sam ukrotiti tu emociju.

Život je nepravedan, takva je stvarnost, ali roditelji imaju obvezu da svoju djecu uče društveno prihvatljivom ponašanju", kaže psiholog i napominje da najveća ljudska potreba nije da budemo voljeni, već da budemo shvaćeni.

Prema Justinu, taj proces se naziva emocionalno učenje i pomaže djeci da razumiju različite emocije koje doživljaju, zašto se javljaju i kako se sa njima nositi.