Do Božića je ostalo par dana, a pripreme za omiljeni blagdan su u tijeku. Približavanje Božića odlučili smo iskoristiti kao povod za sastavljanje popisa imena za djevojčice rođene u ovom predivnom periodu godine. Radi se o imenima koje povezujemo s božićnim blagdanima, a 10 imena s posebnim značenjima donosimo u nastavku.

1. Katarina

Više je teorija o značenju imena Katarina, a često ga nose djevojčice rođene na blagdan svete Katarine. Radi se o imenu grčkog podrijetla koje prema jednoj od teorija ima značenje "ona koja je čista".

2. Barbara

Sveta Barbara slavi se 4. prosinca i zaštitnica je rudara i dobre smrti, a radi se o imenu grčkog podrijetla izvedenom iz riječi barbar što znači "tuđi". Latinski barbarus pak znači 'strani i divlji'.

3. Lucija

Lucije imendan slave na dan svete Lucije 13. prosinca, a samo ime dolazi od latinske imenice lux (u genitivu lucis), a znači "svjetlost, sjaj, jasnoća". U prošlosti se to ime često davalo djeci rođenoj u rano jutro, sa svitanjem dana, kada se ponovno "rađa" i Sunčeva svjetlost.

4. Marija

Ime Marija nosila je Isusova majka, a nose ga i mnoge djeovjčice rođene u Hrvatskoj. Tumačenja imena Marija je nekoliko, a a prema jednom od njih ime je izvedeno od egipatskog "mry" što znači "voljena", odnosno "od Boga voljena".

Po starijim tumačenjima ime je nastalo od hebrejskog "mir" (gorko) i "jam" (more) pa bi značenje bilo "gorčina mora".

5. Božena

Ime Božena izvedeno je od pridjeva božja. Božene imendan slave 1. prosinca, a još jedan oblik imena je i Božana.

6. Stela

Ime Stela ima latinsko podrijetlo i dolazi od riječi stella koja znači zvijezda, a zvijezda je jedan od simbola Božića. Prema Bibliji, zvijezda je Sveta tri kralja dovela u Betlehem, do mjesta gdje se rodio Isus.

7. Anđela

Anđeli su također jedan od simbola Božića, a ime Anđela ima grčko podrijetlo i dolazi od riječi angelus, koja znači poslanik i vjesnik. Anđeli su duhovna bestjelesna bića koja su prisutna u mnogim religijama i duhovnim vjerovanjima.

8 zaboravljenih hrvatskih ženskih imena
Shutterstock Većinu ovih imena nosile su snažne osobe iz domaće i svjetske povijesti

8. Nikolina

Nikoline imendan slave na svetog Nikolu, 6. prosinca. Ime je ženska izvedenica imena Nikola koje dolazi d starog grčkog imena Nikolaos nastalog od riječi nike (pobjeda) i laos (narod).

9. Snježana

Uz Božić vežemo snijeg, a ime Snježana inspirirano je tom vremenskom (ne)prilikom. Izvedeno je, naime, od imenice snijeg, odnosno glagola sniježiti. Popularno je u Hrvatskoj, ali i među drugim slavenskim narodima koji imaju svoje verzije ovog snježnog imena.

10. Gabri(j)ela

Gabri(j)ela je ženska verzija imena Gabriel koje ima hebrejsko podrijetlo i znači božji čovjek, odnosno glasnik (božji glasnik), dok u biblijskoj terminologiji ime ima značenje Bog je moja snaga.

U Bibliji Gabriel je anđeo kojeg Bog bira za prenošenje važnih poruka. Između ostalog, on je i "božićni anđeo" jer je Mariji najavio Isusovo rođenje.

izvor: zadovoljna.hr