Rumunjska sveučilišna profesorica i autorica dječjih romana Adriana Iliescu imala je 66. godina kada je 2005. na svijet donijela kćer Elizu. Slučaj je to koji je tada šokirao svjetsku javnost, jer niti jedna žena do tada nije rodila tako kasno. Njezin su rekord kasnije ipak srušile druge žene od kojih je najstarija Indijka Madam Mangayamma Yaramati koja je 2019. u 73. godini života na svijet donijela blizance.

profimedia-0073543427.jpg
Profimedia Adriana je 2005. bila najstarija rodilja na svijetu, kasnije su taj rekord srušile druge žene

No budući da je bila prva, Adriana se našla na meti kritika javnosti, ali i vjerskih udruga. Svi su debatirali o etičnosti IVF tretmana kod starijih žena. Naime, iako je Adriana nosila i rodila Elizu, nije ju sama začela. Odnosno, Eliza je na svijet došla zahvaljujući jajnoj stanici i spermi donora.

profimedia-0016377634.jpg
Profimedia Eliza je začeta umjetnom oplodnjom, a na svijet je stigla carskim rezom

Unatoč kritikama Adriana je priznala da razmišlja o još jednom djetetu. "Trudim se ne gledati se u ogledalo, jer ono nije blagonaklono prema meni. Iako imam 72 godine, osjećam se kao da imam 27, toliko je energije i života u meni. Iako, kada sam umorna osjećam se kao da mi je 37 godina... S medicinske strane potpuno je moguće da rodim još jedno dijete. Baš sada se takvi testovi vrše na ženama u Engleskoj, tako da je to više nego moguće i ostvarivo. Zdrava sam i osjećam se dobro. Ne pušim, ne pijem. Zato bih željela roditi još jedno dijete u budućnosti, ali nemam razloga za žurbu”, rekla Adriana šest godina nakon što je dobila Elizu.

No više nije imala djece, a Elizu je uspješno odgojila sama. Njezina kćer danas ima 18 godina. “Odlučila sam slijediti mamin model, a s obzirom na to da je ona bila profesorica, to je ono čime se i ja želim baviti. Shvaćam da neće biti lako, osobito zato što ću nastojati paralelno studirati dva fakulteta, ali želim pokušati. I ići stopama svoje majke", ispričala je nedavno mlada Eliza koja je srednju školu završila s najboljim ocjenama.

“Ne volim se hvaliti time! Dakle, neću otkriti točan prosjek, recimo da je preko 9.5", ispričala je, a na pitanje kako izgleda njezin život o kojem se dosta pisalo u medijima, odgovara: “Bila sam i ostala običan čovjek. Tako su na mene gledali i prijatelji i nastavnici. Ne volim pričati o tome i želim da me svi gledaju kao običnu osobu, onako kako ja vidim druge".