Djeca koja se igraju vani tijekom cijele godine, bebe koje drijemaju vani na niskim temperaturama i mala djeca koja se penju na visoka stabla. U Danskoj je to najnormalnija pojava.

Ako mislite da su stanovnici ove zemlje, koja je proglašena jednom od najsretnijih zemalja na svijetu, na nečemu, trebali biste se osvrnuti na njihove roditeljske metode – možda upravo u tome leži tajna.

Neka se dijete igra

Jedna od glavnih stvari koju danski roditelji rade je pustiti svoju djecu da se slobodno igraju. Umjesto aktivnosti koje vode roditelji, neka sami uživaju u igri.

Probajte ih izvesti u prirodu s grupom djece različite dobi. Igra koju vode djeca gradi samopouzdanje, a uz to puno uče jedno od drugog. Također možete odvesti svoje mališane na plažu i pustiti ih da istražuju kako bi vidjeli što im je prirodno.

Potaknite ih da se više igraju vani (npr. skaču u jezerca, traže gliste, beru cvijeće, idu na igralište, prave snjegovića, pomažu u vrtu).

Budite iskreni prema svojoj djeci

Budući da smo mi odrasli, a oni mali, našoj je djeci vrlo lako uljepšati stvari. Biti iskren prema djeci znači reći im ono što stvarno mislite - dobro ili loše. Na primjer, ako vam dijete pokloni crtež, umjesto da ga pretjerano hvalite govoreći: "Ti si tako nevjerojatan umjetnik", možete nastaviti raspravu pitanjem zašto je odabralo baš te boje.

Roditelji često imaju poteškoća s djetetom kada je ono ljuto, agresivno ili uzrujano, ali to će im pomoći da nauče nešto novo o svojim emocijama, a vi ćete promovirati iskren razgovor s djecom.

Kako Danci odgajaju djecu?
Shutterstock 

Bez ultimatuma

Iako se vikanje, prijetnje ili fizičko kažnjavanje mogu činiti kao očigledan odgovor na slom, dansko roditeljstvo ima diplomatski pristup: ne postavljajte ultimatume.

Ultimatumi potiču borbu za moć i stvaraju situaciju dobitka/gubljenja između vas i vašeg djeteta. Oni također prekidaju vezu s vašim djetetom, što ih motivira da slušaju. Ukratko, radi se o zamjeni straha (prijetnji i ultimatuma) povjerenjem i bliskošću. Ako dijete osjeća poštovanje i razumijevanje te mu se pomaže da razumije i slijedi pravila, ono će na kraju izrasti u sretnije dijete.

Shvatite da je testiranje i pomicanje granica prirodan dio razvoja zdravog djeteta. Pokušajte pomoći i usmjeriti, a ne grditi. Izbjegavajte pristup "dok si pod mojim krovom" i "zato što sam ja tako rekao". Reci ne, ali uvijek budi miran - neki su primjeri.

Zajedništvo

Zajedništvo je također poznato kao hygge. Hygge je bitan dio danskog roditeljstva. Učeći kako se 'navijati' i provoditi kvalitetno vrijeme kao obitelj ili s prijateljima, djeca stječu snažan osjećaj zajedništva, opuštenosti i naposljetku sreće.

Dakle, sljedeći put kada budete provodili vrijeme sa svojom obitelji – isključite telefone i odvojite posebno vrijeme za njih. Organizirajte sastanke za igru ​​i pomozite djeci da se okupe. Spakirajte deke, pripremite malu košaricu za piknik i pustite ih u dvorište ili sjedite odvojeno s ostalim roditeljima.

Vježbajte empatiju

Svi želimo odgajati djecu koja pokazuju suosjećanje prema sebi i drugima. Dansko roditeljstvo je učenje djece da poštuju i pokušaju stvarno razumjeti ljude. Dobar način vježbanja empatije je razgovor o izrazima lica. Pokažite im različite slike nekoga tko je tužan, ljut, sretan, nervozan i sramežljiv i pitajte svoje dijete zašto misli da se ta osoba tako osjeća.

Neka to sami riješe

Često roditelji pokušavaju intervenirati kada se njihovo dijete igra s drugim djetetom na igralištu koje im se možda ne sviđa, možda je igra malo gruba ili dijete trči ne obraćajući puno pozornosti kamo ide. Umjesto da vičete "stani", "gledaj" i "uspori" ili kada osjetite da ste spremni intervenirati, udahnite i odmaknite se. Djeca uče pregovaračke vještine i kako se bolje nositi s drugima, ali i s mogućim padom ili manjom ozljedom.

Danski roditelji odvajaju vrijeme za sebe

Danci se bez osjećaja krivnje odmaraju od svoje djece, vjerujući da sretnija mama ili tata čine sretnije dijete. To je nešto što bi mnogi srpski roditelji možda željeli da mogu učiniti, ali se bore da to i postignu. Ne mora to biti cijeli vikend opuštanja, već jednostavno sat vremena za sebe tu i tamo puno znači.

Beba u kolicima ispred trgovine

Otmice su izuzetno rijetke u Danskoj - tri u posljednjih 30 godina (a dvije su izgleda bile iskrene pogreške potencijalnih lopova koji su samo htjeli ukrasti bicikl, a ne bicikl i bebu).

Mnogi se turisti iznenade kada vide bebe u kolicima ispred trgovine ili kafića, ali većina danskih roditelja oprema svoja kolica visokotehnološkim monitorima za bebe i nikad nisu tako daleko. Roditelji su obično vrlo blizu, blizu prozora. Ne boje se pustiti djecu da spavaju vani u svojim kolicima dok oni kupuju ili piju instant kavu. To je uobičajena praksa.

Prošećite Kopenhagenom bilo kojeg dana i naići ćete na desetke kolica na pločnicima... au većini će biti beba ili dijete koje drijema.