Roditelji često preskoče disciplinirati dijete ili ga zamole da prestane ili da se smiri u nadi da će ih dijete poslušati i zašutjeti, ali nitko tko je uznemiren, pa čak ni roditelji, ne želi čuti tako nešto”, u emisiji Nine's Parental Guidance objasnio je psiholog i otac šestero djece Justin Coulson. Djelotvoran način da umirite dijete, ističe, je prepoznati i priznati djetetove emocije.

shutterstock_1647673222.jpg
Shutterstock Djelotvoran način da umirite dijete je prepoznati i priznati njegove emocije

"Ako nešto možete imenovati, onda to možete i ukrotiti. Zamislite da vas nešto uznemiri i partner vam kaže da se smirite, a vi kipite od bijesa. Vjerovatno biste još više poludjeli. Ako nekoga treba smiriti, prvo imenujte emociju koju osjeća. Tako će se osjetiti shvaćeno i moći će i sam ukrotiti tu emociju. Život je nepravedan, takva je stvarnost, ali roditelji imaju obvezu da svoju djecu uče društveno prihvatljivom ponašanju", kaže psiholog i napominje da najveća ljudska potreba nije da budemo voljeni, već da budemo shvaćeni.

Prema Justinu, taj proces se naziva emocionalno učenje i pomaže djeci da razumiju različite emocije koje doživljaju, zašto se javljaju i kako se sa njima nositi.

shutterstock_1111743725.jpg
Shutterstock Roditelji imaju obvezu da svoju djecu uče društveno prihvatljivom ponašanju