U emotivnom intervjuu za podcast 'The News Agents' britanska glumica Rachel Weisz priznala je kako je i sama doživjela teško iskustvo spontanog pobačaja, no nije išla u detalje. Na pitanje voditelja Emily Maitlis i Jona Sopela o snažnim reakcijama gledatelja na scene u kojima žene prolaze kroz pobačaj, a koje su prikazane u njezinoj novoj seriji „Dead Ringers“ kratko je rekla: „Bila sam iznenađena, jer sam samo pričala priču o ženskom iskustvu. Ta priča nije bila pretjerana ili dramatična. Ženama se događaju pobačaji, i meni se to dogodilo, odjednom vidite krv kako izlazi iz vašeg tijela... Sve je to sastavni dio života žene. Jednostavno nismo navikli na to. Mislim da zapravo nismo naviknuli da je bilo što od toga prikazano kinematografski ili fiktivno. Mislim da ova serija otvara neke nove vidike“, poručila je uspješna 53-godišnjakinja, majka dvoje djece.

profimedia-0771869548.jpg
Profimedia Rachel glumi u miniseriji 'Dead Ringers' koja prati razvratni život blizanaca ginekologa, voditelja klinike za neplodnost

Četverogodišnju kćer Grace dobila je 2018. sa suprugom, glumcem Danielom Craigom. S bivšim partnerom Darrenom Aronofskyjem s kojim je bila od 2001. do 2010. godine ima danas 16-godišnjeg sina Henryja. Miniserija od šest epizoda „Dead Ringers“ adaptacija je istoimenog psihološkog trilera redatelja Davida Cronenberga iz 1988. u kojem je Jeremy Irons glumi blizance, ginekologe koji upravljaju klinikom za neplodnost.

profimedia-0424530855.jpg
Profimedia S glumcem Danielom Craigom, popularnim Jamesom Bondom, Rachel ima danas četverogodišnju kćer Grace, a u bivšoj vezi dobila je 16-godišnjeg sina Henryja

DONOSIMO ODGOVORE NA NAJČEŠĆA PITANJA O SPONTANOM POBAČAJU: 

shutterstock_1759463636.jpg
Shutterstock Spontani pobačaj najčešće nije moguće prevenirati niti na bilo koji način utjecati na njegovu pojavu

Što je spontani pobačaj?
Svaki pobačaj koji nije namjerno izazvan, a događa se prije 20. tjedna trudnoće.

Koji su simptomi spontanog pobačaja?
Simptomi variraju. Dva najveća simptoma koji bi mogli ukazivati na pobačaj su vaginalno krvarenje i grčevi, no važno je znati da se oni mogu javiti i zdravoj trudnoći. Naime, čak 15% žena prijavi krvarenje u ranoj trudnoći, a grčevi mogu biti uzrokovani maternicom koja se širi. Zbog djelovanja hormona simptomi mogu i izostati pa se pobačaj otkrije tek prilikom ultrazvučnog pregleda u 11. tjednu.

Koji su ostali simptomi?
Bolne kontrakcije, bol u leđima, pojava ugrušaka na gaćicama, ružičasti iscjedak, iznenadni gubitak simptoma trudnoće (bolne grudi, nadutost...). No važno je zapamtiti da se ovi simptomi mogu javiti i kod uredne trudnoće.

Što uzrokuje spontani pobačaj?
Većina pobačaja rezultat je kromosomskih i genetskih abnormalnosti ili drugih čimbenika izvan naše kontrole. Neki od uzroka mogu biti i problemi s posteljicom, dob majke, zdravlje roditelja i njihov način života.

Možemo li spriječiti sponatni pobačaj?
Ne možete učiniti ništa da zaustavite ili spriječite pobačaje uzrokovane kromosomskim abnormalnostima. Ovi se pobačaji mogu dogoditi svakome i vodeći su uzrok gubitka ploda. Važno je voditi uredan život prije trudnoće, paziti na prehranu, uzimati folnu kiselinu, vježbati, prestati pušiti, prestati konzumirati alkohol i droge te riješiti neka zdravstvena stanja kao što je visoki tlak.