"On je moje čudo i moj spasitelj također, jer bez želje da ga rodim vjerojatno ne bih bila ovdje. Zato je jako poseban", počinje svoju priču 38-godišnja Britanka Stacey Broadmeadow, kojoj se u veljači ove godine ostvarila želja da postane majka malenog Harryja. I to nakon što su joj zbog raka odstranjena oba jajnika.

„Oduvijek sam željela biti majka, otkad znam za sebe. Harry je željena beba“, kaže Stacey koja je za Sky News ispričala sve o svojoj borbi s rakom i želji da se ostvari kao majka. Problemi su počeli 2017. kada je osjetila oštru bol u blizini slijepog crijeva. Potom je između menstruacija počela primijećivati kapljice krvi na gaćicama što ju je potaknulo da kontaktira svog liječnika. Pet mjeseci kasnije dijagnosticiran joj je Pseudomyxoma peritonei, rijedak oblik karcinoma koji počinje u sluznici slijepog crijeva. Simptomi uključuju gubitak apetita, neočekivano debljanje i bol u želucu, a Stacey je onkolog upozorio da bi zbog svega mogla ostati i bez jajnika.

Untitled 3.jpg
BBC Britanka Stacey Broadmeadow i njezin sin Harry

„Bila sam shrvana, apsolutno shrvana. Doslovno sam pomislila: 'To je to. Nikada neću biti mama. Nikada neću ostvariti svoj san'. Srećom, moja liječnica je bila pozitivna i dala mi je nadu da će riješiti problem i da bi prognoza mogla biti dobra“, istaknula je. Četiri mjeseca se oporavljala od operacije, a onda je 2021. započela novu borbu – onu da se ostvari kao majka.

„Čovjek bi pomislio da je 17 zamrznutih jajašaca puno, ali zapravo nije. Odmrznuli su ih i samo je osam bilo upotrebljivo. Uspjeli smo dobiti četiri embrija, ali samo su dva bila dobra za postupak. Nakon prvog transfera imala sam spontani pobačaj. Za drugi embrij, koji je bio Harry, rekli su da nije najpogodniji, ali su ga svejedno stavili u zamrzivač. Nakon što sam pobacila bojala sam se da je moj san gotov i da nikad neću imati dijete, ali sam pomislila: 'Dobro, imam posljednju priliku, probat ću'.“, objašnjava. Drugi transfer imala je u veljači prošle godine. Devet mjeseci kasnije na svijet je stigao Harry.

Untitled 5.jpg
BBC Nakon zamrzavanja jajašca Stacey je uspjela dobiti svega dva embrija, a jedan od njih je Harry

„Svaki put kad ga pogledam shvatim koliko sam imala sreće. Uz dijagnozu koju sam imala, uz sve što sam prošla... I upravo je on taj mali embrij za koji su rekli da nije najkvalitetniji... On je moje malo čudo“.