Folna kiselina je u stvari sintetski proizveden oblik folata, vitamina B-kompleksa (B9) koji tijelo ne može proizvesti samo, nego se u organizam unosi hranom. Njegova važnost za zdravlje i posebno za trudnice, odnosno razvoj embrija, otkrivena je tek 40-ih godina prošlog stoljeća.

Naime, folna kiselina sudjeluje u mnogim metaboličkim procesima u našem tijelu, izgradnji živčanog sustava i mozga embrija te općenito u izgradnji krvi i krvnih zrnaca. Svi nabrojeni procesi važni su za funkcioniranje svakog organizma, a posebice za razvoj plodau prvim mjesecima trudnoće.

shutterstock_1144632296.jpg
Folna kiselina ili folat važna je za razvoj ploda, ali i za zdravlje majke Foto: Shutterstock

ZAŠTO JE VAŽNA FOLNA KISELINA?

  • embriju osigurava pravilan razvoj živčanog sustava
  • embriju osigurava pravilan razvoj mozga
  • osigurava razvoj kralježničke moždine (spina bifida) te mreže živaca
  • sprečava pojavu rascjepa usne ili neke neke druge tjelesne deformacije
  • majčinu tijelu pomaže u izgradnji posteljice koja se brine o opskrbi ploda
  • ulaže u rast maternice koja će se tijekom trudnoće povećati 50 puta te povećava volumen krvi za trećinu
  • vjeruje se da smanjuje rizik od preuranjenog porođaja
  • smatra se da smanjuje razvoj srčanih mana kod djeteta
  • nedostatak folne kiseline utječe na krvnu sliku žene, odnosno na pojavu anemije
shutterstock_2117288603.jpg
Preporuka je uzimati ju folnu kiselinu prije trudnoće, za vrijeme trudnoće, ali i za vrijeme dojenja Foto: Shutterstock

KOJI SIMPTOMI UKAZUJU NA NEDOSTATAK FOLNE KISELINE?

  • blijeda koža
  • vrtoglavica
  • kratak dah
  • iscrpljenost
  • umor
  • depresija
  • crven i bolan jezik
  • slabiji osjećaj okusa
  • proljev i gubitak tjelesne težine

KOLIKO FOLNE KISELINE UZIMATI?

Ginekolozi i pedijatri preporučuju svim ženama uzimanje folne kiseline u dozi od 0,4 mg na dan jer ona ima velik učinak u prevenciji ateroskleroze. Folna kiselina iznimno je važna i za žene koje žele zatrudnjeti. Stoga se preporučuje uzimati folnu kiselinu nekoliko mjeseci prije trudnoće u količini 0,4 – 0,6 mg/dan, a trudnicama tijekom prvog tromjesečja i dojiljama savjetuje se uzimanje 0,8 mg. 

shutterstock_326788328.jpg
Zeleno lisnato povrće bogato je folnom kiselinom Foto: Shutterstock

KOJE NAMIRNICE SADRŽE FOLNU KISELINU?

Za vrijeme trudnoće nemoguće je isključivo prehranom unijeti dovoljnu količinu folata stoga se svakako preporučuju dodaci prehrani. Ali neovisno o tome slobodno možete konzumirati zeleno lisnato povrće, mahunarke, brokulu, ciklu, mrkvu, šparoge, rajčice, orašaste plodove, soju, žitarice i proizvode od cjelovitog zrna i brašna koji sadrže folate.

U manjim količinama mogu se naći i u jajima, mesu, ribi, mlijeku. Ipak, u najvećoj mjeri folna se kiselina nalazi u cjelovitom zrnju žitarica te u telećoj i pilećoj jetri.