Djeca su kao spužve, sve upijaju od svojih roditelja. I sa svakim roditeljem dijete ima posebnu dinamiku odnosa, o kojoj ovisi u kakvu će osobu izrasti, kakvo će mu biti samopouzdanje, koliko će biti uspješno i kakve će odnose izgrađivati kroz život pa i kakav će biti roditelj jednoga dana.

Odnos majke i sina je vrlo zanimljiv i kompleksan, a način na koji se mama odnosi prema sinu utječe na sve odnose u odrasloj dobi. Evo 9 životnih lekcija koje bi svaka mama trebala naučiti svoga sina da bi jednoga dana bio muškarac s pozitivnom slikom o sebi, sposoban i sam stvoriti funkcionalnu obitelj.

1. Volite ga, puno, puno

Svaka majka koja ima sina zna koliko njihovi dječaci znaju prevrtljivi. U trenucima kada vaše sićušno stvorenje pokaže svoju nježnu i osjetljivu stranu, a zatim vas zagrli i osjeti vaš dodir, tada niti vi ne štedite svoje osjećaje.

Volite ga, grlite ga i mazite koliko god možete. Poljupci i dodiri važni su u razvoju djece, što će najviše doći do izražaja kada vaša beba postane muškarac koji se ne ustručava pokazivati osjećaje. Volite ga i tada.

2. Naučite ga kućanskim poslovima

Ako vas sin gleda kako kuhate, čistite ili spremate rublje, neka vam u tome pomogne. Objasnite mu što radite i s početka mu dajte neke sitne zadatke. Kada vaša beba postane dječak, te stvari mu više neće biti zabavne, ali će puno toga znati i lakše će se osamostaliti.

3. Dopustite mu da zaprlja i podere svoju odjeću

Dječaci su uvijek razigrani i nestašni, što često dovodi do malih nezgoda poput poderane i zaprljane odjeće. Živciranjem zbog ovakvih sitnica i zabranama nećete postići ništa jer su skakanje, padanje i uništavanje samo su dio odrastanja, što je kod dječaka često izraženije.

4. Pokažite mu dobre primjere muškaraca

Vaš će sin biti okružen mišićavim likovima pod maskama iz crtića koji svojim izgledom plijene pažnju još malene djece.

Obavezno mu priđite i upoznajte ga s muškarcima koji su 'face', ali ne silom i snagom, već glavom. Književnici, slikari, fizičari, informatičari, nobelovci…

5. Pokažite mu dobre primjere žena

Fotografije lijepih žena iz časopisa, kataloga ili iz svijeta poznatih su nešto uz što će vaše dijete odrastati. Osim takvog pogleda na pripadnike suprotnog spola, svakako ga upoznajte sa ženama koje su se istaknule svojim talentom, znanjem, ustrajnošću i životnim stavovima. Dajte mu primjere iz okoline, spontano razgovarajte s njim o ženama koje su vrijedne i brižne, koje marljivo rade.

6. Naučite ga lijepom ponašanju

Djeca upijaju poput spužve, a sve informacije koje podijelite sa svojim sinom bit će pohranjene u njegovu sjećanju. Naučite ga jesti bez srkanja i cmoktanja, pokažite mu što znači biti pristojan prema starijima, suosjećajan prema slabima i ljubazan i pun poštovanja prema djevojkama.

mama i sin gledaju cvijeće
Shutterstock 

7. Potaknite njegovu nježnu stranu

Za razliku od devojčica, dečaci ne vole pokazivati svoje osjećaje, a taj prirodni instinkt 'prikriva' njihovu skrivenu nježnu stranu. Pokažite mu što znači nježnost i dopustite mu da je osjeti i pokaže prema mlađoj djeci, životinjama, biljkama, ali i prema odraslima.

8. Dopustite mu da osjeti poraz

Nitko ne voli gubiti i to se primjećuje u najranijoj dobi. Ali poraz je dio života koji će vaš sinčić uskoro shvatiti. Ako izgubi utakmicu ili natjecanje, neka se naljuti i malo se razočara. To su normalni osjećaji koje je bolje upoznati u najranijoj dobi. Što prije shvati da ne dobivamo uvijek ono što želimo, lakše će mu biti odrasti.

9. Naučite ga da bude neovisan

Kada su mali, dječaci su jako vezani za majku, ali s vremenom se zainteresiraju za aktivnosti izvan kuće, daleko od vas. Pokušajte se uključiti u stvari koje ga zanimaju i u kojima uživa, no nemojte ga kontrolirati. Bavi li se sportom, pratite njegove nastupe, uspjehe i neuspjehe, kada krene izlaziti, razgovarajte o njegovim odnosima s prijateljima i upoznajte njegove simpatije.