Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

IME KOJE JE PROSLAVILA ANGELINA JOLIE: Kod nas je sve popularnije, a namijenjeno je djevojčicama koje su slatke kao med

Autor Sanja Matasić

Ime Lara porijeklom je iz antičke Grčke.

 slatka djevojčica Izvor: Shutterstock

Ime Lara na samom je vrhu liste popularnih imena u Hrvatskoj, ali može se reći da je međunarodno ime te jednako popularno i u susjednoj Srbiji, Sloveniji, Austriji, Mađarskoj, Belgiji, Australiji i Španjolskoj, Nizozemskoj, Škotskoj i Sjevernoj Irskoj.

Popularnost imena Lara posebno je narasla nakon što je predivna Angelina Jolie udahnula život liku iz igrice Tomb Rider u filmu ‘Lara Croft: Tomb Raider’.

 Značenje imena Lara Izvor: Shutterstock

No ovo ime zapravo dolazi od imena Larisa koje potječe od starih Grka, od riječi laros (λᾱρός ), što znači ‘slatko, ugodno’. Postoji još jedno tumačenje značenja riječi laros, a to je ‘zaštita’, čemu ide u prilog to što je u doba antike nekoliko grčkih gradova nosilo ime Larisa.

Larisa (λαρισσα) je i ime koje nalazimo u grčkoj mitologiji. Riječ je o kćeri Pelasgusa (kojeg su stari Grci smatrali prvim muškarcem i začetnikom prvog autohtonog naroda Grčke). U mitologiji Grka postoji i nimfa Larisa koja je bogu mora Posejdonu rodila tri sina: Akhalija, Pelasgosa i Pythiosa, koji će kasnije postati kraljevi različitih dijelova antičke Grčke.

Možda će vas zanimati

Najnovije