Svaka obitelj ima jedinstvene vrijednosti kojima se vode. One su produkt onoga što članove te obitelji veseli, vodi te ih čini prepoznatljivima. Članovi obitelji s vremenom grade vrijednosti kroz zajednički život, a stručnjaci smatraju da određene vrijednosti trebaju biti dio svake obitelji i da njima trebamo učiti djecu, piše Fatherly.

Ljubaznost

Ljubaznost bi trebala biti na vrhu liste vrijednosti jer ona postavlja temelje za izgradnju empatije, darežljivosti i jednakosti. Pomaže nam izgraditi zdrave odnose u kući i izvan nje, olakšava nam interakciju i čini nas pristupačnim. Ipak, ljubaznost ne treba biti beskonačna i važno je da dijete može prepoznati kada netko ne zaslužuje ljubaznost i kada je potrebno postaviti zdrave granice.

Suosjećanje (sa samim sobom)

Jako je važno djecu učiti da budu ljubazni prema sebi. Svaka bi obitelj trebala njegovati kulturu u kojoj je u redu pogriješiti. Previše osude ne vodi nigdje. Stručnjaci savjetuju da budete model svojoj djeci i da im pokažete koliko je važno suosjećati sa sobom, i kad smo sami sebi najgori.

Integritet

Napraviti ono što smo rekli da ćemo napraviti je važna vještina koju djeca trebaju savladati. Naučimo ih da se mogu osloniti na nas kako bi se netko jednom mogao osloniti na njih. Ispunimo obećanja koja smo im dali i budimo dosljedni u svojim odlukama kako bi djeca mogla činiti isto.

obitelj kod kuće
Shutterstock 

Odgovornost

Važno je da se djeca osjećaju kao ravnopravni članovi obitelji. Ako se u vašem domu njeguje odgovornost, to znači da će i dijete sudjelovati u određenim kućanskim poslovima, čak i ako je to simbolično, u prvim godinama života. Pospremanje igračaka, održavanje sobe urednom i briga o domaćoj zadaći, obaveze su koje bi djeca trebala samostalno raditi u određenoj dobi.

Uzajamno poštivanje

Ako želite da vaša djeca poštuju druge, dajte im primjer takvog ponašanja u obitelji. Poštujte partnerove i djetetove granice, slušajte što vam govore i uzmite u obzir njihova mišljenja i emocije. Kada dijete osjeća da ga se kod kuće poštuje, čak i kada ne dobije sve što želi, takvo će ponašanje prenositi dalje.

Iskrenost

Iskrenost je temelj zdravih obiteljskih odnosa, ali i partnerskih, prijateljskih i poslovnih. Kao roditelj, iskrenost ćete najbolje pokazivati u situacijama kada pogriješite. Priznajte djetetu da niste u pravu i ispričajte mu se ako ste ga povrijedili. Podijelite ponekad s djetetom svoje brige, jezikom koji može razumjeti i potaknite ga da s vama podijeli svoje emocije, kakve god bile.

obitelj crta
Shutterstock 

Fleksibilnost

Sposobnost brze prilagodbe na novu situaciju iznimno je važna za kvalitetan život. Pandemija nam je pokazala koliko možemo i moramo biti fleksibilni kako bi se priviknuli na novu situaciju. Osim što će vam ova vještina pomoći u izazovnim situacijama, pomoći će djeci da postanu kreativnija i da gledaju na problem iz različitih perspektiva.