Često na društvenim mrežama možemo vidjeti kako korisnici olako osuđuju majke koje su odlučile svoje sinove dojiti duže negoli to čini većina mama. No neke mame žive pod osudom i zato što su odlučile prekinuti s dojenjem prije djetetove navršene prve godine života.

Svatko ima neko svoje mišljenje, ali dojenje je prije svega odluka mame i ovisi o njezinim i djetetovim preferencijama, uvjerenjima i odnosu s bebom.

Korisnica TikToka Emma, inače majka troje djece, objavila je snimku svoga dvogodišnjaka kako je vuče za odjeću pokušavajući sisati. Kada je objavila taj video, željela se našaliti na temu odvikavanja djeteta od dojke pa je napisala: 'Prvo pravilo odvikavanja: nikad nemoj sjediti'

No reakcije korisnika, koje su popratile njezin video, bile su više nego osuđujuće. Nazvali su je svakakvim pogrdnim imenima, rekli joj da ima ozbiljnih mentalnih problema, a neki su čak rekli da bi trebala biti zatvorena u mentalnu instituciju, i to samo zato što još doji sina koji ima dvije godine.

@a_mothers_tale You do you mama! But its 2022 let’s educate ourselves & NORMALISE natural term breastfeeding!!! #normalisebreastfeeding#extendedbreastfeeding#naturaltermweaning#breastfeeding♬ Drop 'Em Out - Wheeler Walker Jr.

'Kada sam pročitala reakcije, bila sam šokirana, ne mogu vjerovati koliko mržnje', počela je mama sljedeći video, kao odgovor zlobnicima.

'Možemo li početi s činjenicom da moj sin ima dvije godine? Dvije godine su dob koja za dojenje stoji u preporukama Svjetske zdravstvene organizacije. Zapravo, u nekim kulturama djecu hrane do sedme godine', objašnjavala je Emma.

Potom je oštro kritizirala sve one koje dojenju dvogodišnjeg muškog djeteta pokušavaju pripisati bilo kakvu seksualnu konotaciju i da ona smatra kako je to 'bolesno'.

Emma je svoje dvoje starije djece prestala dojiti kad bi ostala trudna sa sljedećom bebom, ali da prekidanje dojenja sa zadnjim djetetom je puno teže nego što je zamišljala.