Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SUPER SENZIBILNI RODITELJI: Čitati suptilne znakove, koje vam šalje dijete, može biti izazovno. Evo kako si olakšati

Autor Sunčica Got

Visoko osjetljive osobe snažnije primjećuju i procesuiraju svoju okolinu, na fizičkoj i emocionalnoj razini.

 roditelji i beba Izvor: Shutterstock

Kad postanu roditelji, visoko osjetljive osobe mogu dobro čitati suptilne znakove koje im dijete pokazuju, mnogo bolje od ostalih. Često mogu predosjetiti kad će se dijete razboljeti i prije nego pokaže očite znakove. Kad je netko tako intuitivan i osjetljiv i na najmanje znakove, to ponekad može postati preplavljujuće, pogotovo kad imate malo biće o kojemu treba brinuti. Visoko osjetljivi roditelji trebaju više vremena za punjenje baterija, a kako si sve mogu olakšati piše doktorica Amy Nasamran za Atlas psyhology.

Odredite vrijeme za odmor

Vrijeme za tišinu i odmor jako je važno za visoko osjetljive osobe koje ne reagiraju dobro na pretjeranu stimulaciju. Često se osjećaju iscrpljeno, iritabilno i mogu izgubiti snagu za ispunjavanje obiteljskih potreba pa je svakodnevan odmor ključan za dobrobit visoko osjetljivog roditelja. Ponekad vrijeme za odmor treba jasno odrediti i staviti u raspored. Birajte vrijeme u kojem se inače u danu osjećate najiscrpljenije te s partnerom dogovorite da preuzme brigu o djeci i obavezama.

 tata drži bebu Izvor: Shutterstock

Kreirajte rutinu i držite je se

Rutina je predvidljiva što znači da ne zahtijeva donošenje novih odluka na koje se trebate navikavati i zato smanjuje rizik od pretjerane stimulacije. Kreirajte rutinu u kojoj se osjećate ugodno i ostanite joj dosljedni kako biste smanjili stres. Rutina će pomoći i djeci da se osjećaju sigurno.

Odredite vrijeme za igru s djecom

Planirajte vrijeme u danu u kojem ćete se potpuno posvetiti djeci. To će vam pomoći da ostanete fokusirani u zajedničkoj igri i da ne osjećate grižnju savjesti za odmor koji prije ili nakon toga uzimate. Za dijete je važnije da ima vašu punu pažnju na kraće vrijeme nego da ste cijeli dan uz njega, ali potpuno neprisutni i nezainteresirani.

 mama uspavljuje bebu Izvor: Shutterstock

Slavite trenutke i male uspjehe

Istraživanja su pokazala da visoko osjetljivi ljudi bolje pamte male radosti i detalje u životu i to je njihova snaga. Slavite trenutke u kojima se osjećate posebno i neka oni budu vaše gorivo u danima kad će biti izazovno.

Tražite i prihvatite pomoć

Visoko osjetljivim pojedincima roditeljstvo može biti izazovnije nego ostalim roditeljima i zato je važno da se ne libite tražiti pomoć.Kad god je moguće, pokušajte organizirati pomoć od bližnjih ili angažirati profesionalnu pomoć za brigu oko djeteta ili kuće.

Možda će vas zanimati

Najnovije