Kako se vaše dijete bude razvijalo i formiralo, bit će očitije čiji je karakter i temperament naslijedilo, kao i inteligenciju. Istraživanja su pokazala da majčini geni određuju djetetovu inteligenciju, dok očevi utječu na neke druge nasljedne osobine.

Naime, žene imaju veću vjerojatnost prenositi gene inteligencije svojoj djeci jer su smješteni na X kromosomu, a žene imaju dva takva kromosoma, dok muškarci samo jedan.

dijete uči
Shutterstock 

Vjeruje se da je inteligencija među uvjetovanim genima koji dolaze od majke, a laboratorijske studije s genetski modificiranim miševima otkrile su da su oni s dodatnom dozom majčinog genarazvili veće glave i mozgove, ali su imali mala tijela. Oni s dodatnom dozom očevih gena, imali su mali mozak, ali veće tijelo.

Istraživači su identificirali stanice koje sadrže samo majčine ili samo očeve gene u šest različitih dijelova mozga miša koji kontroliraju različite kognitivne funkcije, od navika u prehrani do pamćenja.

Stanice s očevim genima akumulirane su u dijelovima limbičkog sustava, koji je uključen u funkcije kao što su seks, hrana i agresija. Međutim, istraživači nisu pronašli nikakve očeve stanice u moždanoj kori, gdje se odvijaju najnaprednije kognitivne funkcije, kao što su prosuđivanje i planiranje.

Istraživanje jasno pokazuje da genetika nije jedina odrednica inteligencije - procjenjuje se da je samo 40 do 60 posto inteligencije nasljedno, ostali dio ovisi o okruženju u kojem dijete odrasta.