Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

IME ZA KARIZMATIČNE DJEVOJČICE RATNIČKOGA DUHA: Staro je, nekad su ga nosile bake, a sada je opet u modi

Autor Sanja Matasić

Kratko je i zvučno, a moćnoga značenja

 značenje imena helena Izvor: Shutterstock

Kako popularnost kratkih i zvučnih imena ne jenjava, upoznat ćemo vas sa zvučnim, starim imenom, prekrasnoga značenja, koje svoje prijeklo vuče još iz biblijskih dana.

Ime Marta početkom je 20. stoljeća bilo jedno od najčešćih ženskih imena, a onda se 70-ih godina jednostavno zaboravilo. Tadašnje generacije, ali i one rođene sve do početka ovoga stoljeća, radije su birale dužu inačicu Martina, dok se za Martu smatralo da je najbolja za generaciju tadašnjih baka.

 obitelj Izvor: Shutterstock

No ulaskom u naše stoljeće, ime Martina se prorijedilo, a opet je na tron popularnosti 'zasjela' Marta, i to ime više nije bilo ono namijenjeno starijim generacijama.

Marta (Martha) je ime hebrejskog porijekla (מרתה Martâ) i znači 'gosođa' ili 'gospodarica'. Označava osobu koja suvereno vlada svojim imanjem i dominantna je u svome okruženju, 'ona koja određuje'.

U Bibliji je Marta iz Betanije bila je sestra apostola Lazara te je bila svjedok njegova uskrsnuća.

No postoji još jedno tumačenje značenja imena Marta, a dolazi od latinskog imena Martinus, koji je izvedenica imena boga rata Marsa, iz rimske mitologije.

Prema numerološkom tumačenju, osobe koje nose ime Marta prije svega odlikuje druželjubivost, praktičnost i optimizam te karizma koja im omogućuje da budu zapažene u društvu.  

Koje god značenje uzeli kao primarno, Marte na sebi nose posebnu karizmu ratnice vladarice, osobe koja do svojih postignuća dolazi nevjerojatnom britkošću, borbenošću i sposobnostima.

Možda će vas zanimati

Najnovije