Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KRATKO I MODERNO IME KOJE JE POPULARNO U MNOGIM DRŽAVAMA: Ima nekoliko značenja, a sva su podjednako lijepa

Autor Sanja Matasić

Možda vam se ovo ime čini suvremeno, ali korijene vuče od jednoga biblijskog imena.

 djevojčica na livadi Izvor: Shutterstock

Žensko ime Zara unatrag 15-ak godina na listi je najpopularnijih imena, i to ne samo u državama naše regije nego i u mnogim drugim zemljama. Ako ste se pitali koje je njegovo značenje i odakle ono dolazi, odgovor je malo kompleksniji. Naime, teško je pretpostaviti točno porijeklo i jezik na kojem se prvi put ime koristilo pa možemo jednostavno reći da je višeznačno. No, jedno je sigurno, porijeklo ovoga imena ne dolazi od popularnoga modnoga brenda, za koji ste sigurno čuli i posjetili njegove trgovine. Zara je puno starije ime nego što ste možda mislili.

Prema jednome tumačenju, ovo ime je oblik imena Sara (koje se na njemačkome izgovara Zara), a porijeklom je iz hebrejskoga jezika ‘Saraja’, što znači ‘kneginjа, vladarica, žena visokog ranga’.

 tata se igra s djevojčicom Izvor: Shutterstock

Drugo tumačenje odnosi se na arapsko porijeklo imena, i to od oblika Zehra i Zuhra. Ako govorimo o obliku Zehra, značenje koje se pripisuje imenu jest - cvijet, ili blistavost, sjaj.

Oblik Zuhra znači zvijezda Danica, odnosno Venera, što bi imenu u značenjskom dijelu dodalo i notu ljubavi i erosa (koje sa sobom nosi ime Venera, kako je nazvana rimska božica ljepote, plodnosti i ljubavi).

Važno je napomenuti još jedno objašnjenje, a povezano je s kurdskom riječi ‘zêrîn’, što znači ‘zlato’ ili zlatna.

Na kraju, kada podvučete crtu, ako svoju djevojčicu nazovete imenom Zara, obilježit ćete je divnim značenjima kao što su - vladarica kneginja, cvijet, sjaj, plodnost, ljubav i ljepota. Zar to ime značenjski ne pokriva baš sva područja života?

Možda će vas zanimati

Najnovije