Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PRELIJEPO IME ZA DJEVOJČICE KOJE JE OPJEVAO OLIVER DRAGOJEVIĆ: Nosile su ga posebne i duhovne žene

Autor Sanja Matasić

Magda, Manda ili Magdalena, imena s prelijepim značenjima, a jedno od njih je nosila i najvjernija Isusova učenica.

 djevojčica na travi Izvor: Shutterstock

Jedno od imena za djevojčice koje je na našim prostorima među popularnijima unatrag čak 35 godina ime je Magdalena ili u posljednjih 20 godina, kraća verzija - Magda.

Magdalena je ime koje u sebi nosi notu nježnosti i čistoće, a opet ženstvenosti i, mogli bismo reći, duhovnosti. Magdalenu je svojedobno opjevao i Oliver Dragojević, a je li mogao svoju očaranost ženstvenošću, i duhovnom i tjelesnom, bolje opisati nego u imenu Magdalena? Očito nije, to potvrđuje i popularnost ove romantične balade.

No odakle dolazi ovo prekrasno žensko ime? Magda, u dalmatinskim krajevima i Manda, odnosno Magdalena ime je starogrčkog porijekla i znači 'ona koja potiče iz Magdale' (mjesto na Galilejskom jezeru). Ime je poznato zbog Marije Magdalene, koja je bila bliska učenica i pratilja Isusa.

 djevojčica s lutkom Izvor: Shutterstock

No njezina priča jedna je od najupečatljivijih novozavjetnih priča, a govori o ženi koju su smatrali velikom grešnicom, a koja se pokazala kao ona koja pokazuje najviše iskrene ljubavi, kao ona koja se pročistila i pokajala, kao ona koja je odana i vjerna, kao osoba izvan svoga vremena i lažnih društvenih normi.

Marija Magdalena je bila jedna od prvih svjedoka Isusova uskrsnuća i kao takva smatra se prosvijetljenom.

Dakle, Magda, Manda i Magdalena imena su koja upućuju na osobu koja je lijepa i iznutra i izvana, ona koja je prosvijetljena, očišćena, ona koja ljubi.

Možda će vas zanimati

Najnovije