Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PREVELIKA UKLJUČENOST U DJETETOV ŽIVOT: Ovi znakovi pokazuju da ste roditelj mikromenadžer

Autor Sunčica Got

Stručnjaci za dječji razvoj objašnjavaju u kojim to situacijama roditelji ponekad pretjeraju s miješanjem u djetetov život.

 mama priča s djetetom Izvor: Shutterstock

Moguće je da ste svom djetetu brižan i predan roditelj koji mu želi samo najbolje, no možete li primijetiti kada postanete previše uključeni u njegov život? Roditelji koji se ponašaju kao mikromenadžeri svojoj djeci usporavaju njihov prirodan razvoj jer im oduzimaju iskustvo da se nauče nositi sa svijetom, tvrde stručnjaci za Grow by Webmd.

Miješate se u njihove igre s drugom djecom

Reagirate li na svaku djetetovu prepirku dok je u igri s drugom djecom? Rješavate li njegove bitke umjesto njega? Opasnost ovog ponašanja je što djeca neće naučiti postaviti vlastite granice i rješavati konfliktne situacije već će očekivati da to uvijek netko radi umjesto njega. Osim ako nije ugrožena djetetova sigurnost, roditelji bi trebali pričekati da dijete pokuša samostalno riješiti konflikt, prije nego se uključe.

 djeca u vrtiću Izvor: Shutterstock

Opsesivni ste oko djetetove hrane i odjeće

Jedna od najčešćih briga male djece su njihove prehrambene navike i strah da dijete ne jede dovoljno. Mnogi su roditelji i opsesivni oko toga što dijete smije ili ne smije jesti, iako nema zdravstvenih poteškoća. Stručnjaci smatraju kako su ovo borbe moći između djeteta i roditelja i što je roditelj stroži, dijete je često izbirljivije.

Isto vrijedi i za odijevanje. Mnogi se ne mogu nositi s tim da im dijete samo odabire što će nositi jer to često nije ono što bi oni željeli, no djeci u dobi od dvije ili tri godine treba određeni osjećaj slobode budući da gotovo u svemu, ovise o drugima.

Pišete s djecom svu zadaću

Pisanje zadaće s djecom koja imaju određene poteškoće u učenju je u redu, no s djecom koja su došla u drugi ili treći razred, roditelj ne bi trebao raditi zadaću.Naravno, ako vas dijete zatraži pomoć, pomozite mu, ali samo za ono što vas je tražilo i pustite ga da se snalazi dalje samo.

Svađate se s djetetovim učiteljima i trenerima

Djetetove ocjene tiču se njega i njegovog učitelja. U redu je da se roditelj interesira za djetetove navike i ponašanje, da pokaže interes za njegove eventualne poteškoće i učitelja traži savjet, no roditelji ne bi trebali preuzeti ulogu učitelja niti se raspravljati o djetetovim ocjenama.

Isto vrijedi i za odnos s trenerima. Roditelji koji su opsjednuti sportskim rezultatima svog djeteta često prelaze granice u komunikaciji s trenerima i dovode ih u neugodne situacije.

 Jeste li spremni na roditeljstvo Izvor: Shutterstock

Špijunirate svoje dijete

Špijuniranje dolazi u različitim oblicima, od čitanja djetetovog dnevnika do upadanja u sobu bez kucanja i nepoštivanja djetetove privatnosti.Dozvolite djetetu da ima privatna iskustva i oduprite se potrebi da znate baš sve.

Odredili ste mu što će raditi u budućnosti

Iako zvuči kao priča iz stereotipnog američkog filma, zaista postoje roditelji koji biraju djetetov vrtić prema vlastitim pretpostavkama što bi dijete moglo postati u budućnosti.

Apsolutno je nemoguće znati što će dvogodišnjak postati kad odraste i koliko će uspješan biti, a to i nije posao roditelja. Prevelika očekivanja na dijete mogu staviti golemi pritisak koji ih može sputavati da budu ono što jesu.

Možda će vas zanimati

Najnovije