Zašto ići ginekologu?

Iako, jasno, dijete raste i bez liječničkog nadzora, većina žena dogovara termin kod ginekologa najkasnije nakon pozitivnog testa na trudnoću. Liječnici već odavno primjećuju da im žene dolaze sve ranije, što ne čudi: većina budućih majki osjeća se sigurnijima i smirenijima kada zna da njihova beba od samog početka dobiva najbolju moguću skrb i njegu.

Kada je pravi trenutak za prvi termin?

Ako dovoljno rano želite znati jeste li ovaj put trudni, ne morate najprije čekati na pozitivni rezultat testa na trudnoću jer i on sigurne rezultate daje tek 14 dana nakon ovulacije, a ginekolog vam pomoću krvnog testa može puno ranije utvrditi jeste li zatrunjeli. U krvi se naime može dokazati trudnički hormon HCG već šest do devet dana nakon oplodnje.

Ako je liječnička praksa opremljena odgovarajućom tehnologijom, ginekolog od petog tjedna trudnoće tzv. ranim ultrazvukom ne samo da može utvrditi trudnoću, već i provjeriti je li se fetus pravilno ugnijezdio u maternicu.

Što se događa na prvom pregledu?

Na prvome preventivnom pregledu liječnik prvo potvrđuje da ste uistinu trudni. Zatim slijede drugi pregledi: mjerenje težine, mjerenje krvnog tlaka, pretraga mokraće, određivanje hemoglobina u krvi. Medicinar će vam uzeti krv da bi odredio krvnu grupu i rhesus-faktor i proveo druge testove: na HIV, rubeolu, antitijela te serološku reakciju na sifilis kojom se mogu utvrditi uzročnici sifilisa opasni za dijete.

U prvom planu ovoga termina ipak je savjetovanje. Trudnice se upozoravaju na moguće rizike, dobivaju savjete za pravilnu prehranu te im se objašnjava veza između karijesa i prehrane u trudnoći.

Kako se trebam pripremati za taj razgovor?

Jesam li trudna? Na to se pitanje uglavnom nadovezuje bezbroj drugih - također medicinskih. Što je s mojim lijekom protiv peludne hunjavice? Moram li se odreći svoje mačke? Je li mi zdjelica dovoljno široka za porod? Najbolje bi bilo da sva ta pitanja koja vas zaokupljaju skupite već prije termina kod liječnika - tako ih već na prvom preventivnom pregledu možete razjasniti i izaći iz ordinacije zadovoljni što ste se o svemu informirali.

I liječnik ima pitanja: zanimat će ga prije svega vaša dosadašnja povijestbolesti: bolesti izazvane poremećajem izmjene tvari, dječje bolesti, nasljedne bolesti, moguće alergije, eventualni spontani pobačaj ili abortus - to su teme o kojima će on razgovarati. I naravno, zanimat će ga jeste li se cijepili. Zato odmah na prvi pregled ponesite odgovarajuće dokumente kao što je iskaznica imunizacije ili knjižica alergičara.

Hoću li već sada dobiti trudničku knjižicu?

Najprije će ginekolog vaš uzorak krvi poslati u laboratorij. Kad su rezultati pretrage gotovi, on ih unosi u trudničku knjižicu i daje vam je. To doduše može trajati nekoliko dana. No čim postanete ponosna vlasnica te knjižice, trebali biste je uvijek nositi sa sobom - i radi vaše i radi bebine sigurnosti. Neki ginekolozi ne inzistiraju na trudničkim knjižicama. U tom slučaju sa sobom nosite povijest bolesti, odnosno povijest svih ginekoloških pregleda.

Foto: Profimedia